Nieuws/Financieel
1267380891
Financieel

KLM geeft geld vliegtickets terug

Veruit de meeste KLM-toestellen staan al tijden aan de grond.

Veruit de meeste KLM-toestellen staan al tijden aan de grond.

Amsterdam - Luchtvaartmaatschappij KLM geeft klanten vanaf donderdag de keuze om geld terug te krijgen van geannuleerde vluchten. Het bedrijf waarschuwt echter wel voor een wat langere verwerkingstijd.

Veruit de meeste KLM-toestellen staan al tijden aan de grond.

Veruit de meeste KLM-toestellen staan al tijden aan de grond.

„Deze klanten krijgen de keuze tussen een voucher of geld terug”, stelt de luchtvaartmaatschappij, die nog met een plan wil komen om alle vouchers aantrekkelijk te houden middels een ’extra waarde’. Hiermee moet een oplossing gevonden worden voor vouchers die al zijn uitgegeven. „Gegeven echter de omvang van de crisis en de hoeveelheid annuleringen zal de verwerkingstijd langer zijn. Wij vragen begrip hiervoor.”

„We hebben begrip voor de onzekerheid die dit voor klanten met zich meebrengt, maar vragen ook begrip voor ons schipperen tussen vele factoren”, stelt de luchtvaartmaatschappij. Naar schatting van analisten hebben consumenten nog €3 miljard te goed van Air France KLM.

Lees verder onder de video.

Consumentenbond positief

De Consumentenbond reageert positief op het nieuwe beleid van KLM. „We zijn blij met de stappen van KLM en met het besluit van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) om de aanbevelingen van Brussel te volgen”, aldus een woordvoerster van de belangenclub.

De zegsvrouw benadrukt dat extra voucheropties veel mensen kunnen overhalen om die toch te accepteren. KLM komt binnenkort met een plan om de vouchers aantrekkelijker te maken. De Consumentenbond denkt bijvoorbeeld aan een prijsgarantie om naar dezelfde bestemmingen te vliegen of de optie om je voucher aan een andere persoon over te dragen.

Tot nu toe gaven KLM en de rest van de reisbranche uitsluitend vouchers uit, omdat ze geen geld hebben om hun klanten schadeloos te stellen bij reizen die door de coronacrisis niet doorgaan. Deze tegoedbonnen kunnen ingewisseld worden voor een nieuwe reis. Indien dat na twaalf maanden niet is gebeurd, krijgt de klant bij KLM sowieso het geld terug.

"Klanten Air France KLM hebben €3 miljard tegoed"

KLM past het beleid aan, nadat Nederland woensdag een tik op de vingers kreeg van de Europese Commissie. Die stelde dat de optie ’geld terug’ ook gegeven moest worden conform de Europese wetgeving. Van Nieuwenhuizen had de handhaving van deze wet tijdelijk opgeschorft, maar besloot woensdagavond na het dreigement van een inbreukprocedure van Brussel te draaien terwijl premier Rutte het voucher nog steunde. Tot nu toe gedoogde Den Haag dat de reisbranche en luchtvaartmaatschappijen uitsluitend een voucher geven voor geannuleerde vluchten in plaats van geld terug.

De Consumentenbond is nog niet helemaal tevreden. KLM moet de geldteruggarantie ook met terugwerkende kracht toepassen, hamert de bond. De luchtvaartmaatschappij wil gedupeerde reizigers, die tot nu toe vouchers kregen, niet direct terugbetalen. „We hopen dat KLM klantvriendelijk zal zijn naar alle klanten”, aldus de Consumentenbond.

Garantie

Een ander probleem volgens de Consumentenbond is dat voor vouchers vooralsnog geen garantiestelling is. Volgens Brussel zou dat wel moeten. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat op Europees niveau regelen. De bond vindt dat die aanpak te veel tijd zal kosten. Consumenten lopen dan in de tussentijd het risico met lege handen achterblijft als een luchtvaartmaatschappij omvalt.

Verder gaat de Consumentenbond ervan uit dan budgetvlieger Transavia en reisorganisaties Corendon en TUI, die beide een eigen vloot hebben, zich ook „aan het Europese recht gaan houden.”

Crisis

Topman Ben Smith zei woensdag dat de wet- en regelgeving die de Europese Commissie nu wil handhaven niet gemaakt is voor een crisis, waarbij de luchtvaart en reisbranche verstoken zijn van inkomsten. Door de coronacrisis ligt het mondiale luchtverkeer praktisch stil. KLM is nog steeds in onderhandeling voor een steunpakket van leningen die in de miljarden lopen.