Nieuws/Financieel
126827685
Financieel

Vertrouwen Duitse ondernemers neemt flink af door coronacrisis

MÜNCHEN (AFN) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in maart behoorlijk gedaald door de onrust over de coronacrisis. Dat meldde het vooraanstaande onderzoeksinstituut Ifo op basis van een voorlopige raming.

De vertrouwensindex van Ifo kwam uit op een stand van 87,7 tegen 96,1 in februari. Het Ifo-instituut maakte woensdag bekend vervroegd met het cijfer naar buiten te komen vanwege de virusuitbraak. Het is voor het eerst in zeventig jaar dat het instituut uit München deze stap zet. Op 25 maart staat dan een definitief cijfer op de rol.

De Ifo-index geldt als een van de belangrijkste conjunctuurbarometers van Duitsland, samen met de graadmeter van onderzoeksinstituut ZEW voor het vertrouwen van beleggers en analisten in de economie. Die ZEW-index liet dinsdag voor maart nog de sterkste daling ooit gemeten zien vanwege de virusuitbraak.

Analisten van ING zien in het nieuwe cijfer nog ’geen compleet beeld’, maar benadrukken wel dat de Europese economie nog nooit in het tijdsbestek van één maand zó hard is omgekeerd van positief naar negatief. „Hoe lang de pandemie duurt, en hoe lang landen op slot gaan, bepaalt hoe diep de recessie zal zijn.”