Nieuws/Financieel
1270161
Financieel

Mega-investeringen in duurzaamheid bieden kansen voor belegger

Geld verdienen aan klimaat

Amsterdam - Zelfs klimaatsceptici kunnen er niet meer omheen: met duurzaam beleggen valt fors geld te verdienen. Beperking van de CO2-uitstoot en de ontwikkeling van schone technologieën leiden de komende jaren tot enorme kapitaalinjecties, waarvan beleggers kunnen profiteren.

„Volgens berekeningen gaat het wereldwijd tot 2050 om ongeveer €13.000 miljard aan investeringen. Je bent een slechte belegger als je die kans niet ziet”, zegt investeerder en voormalig minister Willem Vermeend.

Naast een aantrekkelijk rendement kunnen beleggingen die gericht zijn op het klimaat ook andere pluspunten bieden. „Je doet mee aan de redding van de aarde en zorgt voor nieuwe werkgelegenheid. Ik zie alleen maar voordelen”, aldus Vermeend, tevens schrijver van columns op DFT.nl en het boek De economie van de toekomst is slim en groen.

Uit onderzoek van advieskantoor McKinsey blijkt dat Nederland circa €200 miljard moet investeren om klimaatneutraal te kunnen zijn in 2050, zonder dat de economische groei er onder lijdt. Die investeringen zijn nodig voor het verduurzamen van woningen, kantoren, industrie en vervoer. Ook in de aanleg van wind- en zonneparken worden grote bedragen gestoken.

Vermeend is voorstander van het halen van klimaatdoelen met innovatieve, schone technologieën en niet met hogere belastingen. „In Nederland betekent klimaatbeleid vaak hogere lasten. Maar daar moeten we van af. Want niet hogere belastingen, maar technologie gaat de aarde redden”, benadrukt de ex-staatssecretaris van Financiën.

Vooral bedrijven in zonne-energie en waterstof bieden kansen voor beleggers, denkt Vermeend. „Het rendement van zonnepanelen verdubbelt binnen enkele jaren. En veel auto’s en vrachtwagens gaan straks op waterstof rijden.”

Ook directeur Robert Schuckink Kool (Trend Invest) vindt dat beleggers duurzame energie moeten omarmen. „Vanwege het rendement investeren grote Amerikaanse zakenbanken als Goldman Sachs al jaren miljarden dollars in duurzame energie. Wereldwijd wordt er nu jaarlijks $350 miljard tot $400 miljard in geïnvesteerd. En dat bedrag stijgt ieder jaar.”

Volgens Schuckink Kool is Wall Street in hernieuwbare energiebronnen gaan geloven nadat superbelegger Warren Buffett erin ging investeren. „Buffett houdt van projecten met een mooie plus onder de streep. Hij heeft de trend gezet op Wall Street en nu is iedereen om.”

Zelfs Royal Dutch Shell zet meer in op duurzame energie. „De oliemaatschappijen weten dat het einde van het tijdperk van fossiele energie snel nadert. Shell wil daarom een leider in duurzaam worden. Of Shell die omslag tijdig kan maken, is echter een tweede. Er zijn immers al veel gespecialiseerde duurzame energiebedrijven. Die veroveren dag na dag marktaandeel”, aldus Schuckink Kool van Trend Invest.

Beleggers kunnen profiteren van de duurzame trend door de aandelen van individuele bedrijven te kopen. Tevens zijn er honderden fondsen op de markt die gespecialiseerd zijn in duurzaam beleggen. Maar de kosten van die beleggingsfondsen kunnen aanzienlijk verschillen.

De Franse vermogensbeheerder Amundi wordt al jaren geprezen in internationale vergelijkingen van duurzame beleggingen. Antoine Sorange is bij Amundi verantwoordelijk voor het analyseren van circa 5000 ondernemingen op duurzaamheidscriteria. Naast klimaat en milieu kijkt hij ook naar hoe bedrijven presteren op het gebied van behoorlijk bestuur en rechten van werknemers.

„Ondernemingen die wij in onze beleggingsfondsen opnemen, moeten transparant bewijzen hoe ze duurzaam werken. En hoe profiteren beleggers van die informatie? Als belegger moet je aantoonbaar kunnen verdienen aan energie-efficiëntere en meer sociaal werkende bedrijven”, zegt de onderzoeker van Amundi, dat circa €1275 miljard aan vermogen beheert.

Sorange doet ook zelf veel onderzoek. „Bedrijven vertellen ons vaak niet alles. Dus praten we met vakbonden, ngo’s, onderzoekers en leveranciers.”

Grote namen vallen ondanks hun pr-campagnes af bij Amundi. Op de favorietenlijst van de vermogensbeheerder ontbreekt bijvoorbeeld een bekende restaurantketen die over zijn productiemethode al langer niet transparant genoeg is.

Aan de andere kant: geen enkel bedrijf heeft alles de volgende dag op orde. „Dus gaat het erom dat ze tonen hoe ze de duurzame normen gaan halen”, stelt Sorange. „Er is op veel terreinen ook geen simpel antwoord. Niet alle kolencentrales zijn slechter dan kernenergie. Mijnbouw is omstreden vanwege het watergebruik, maar voor onze smartphones zijn grondstoffen onontbeerlijk. Wij oordelen dus niet. Wel proberen we te doorgronden hoe bedrijven hun duurzame doelen willen halen.”