Nieuws/Financieel
1270681
Financieel

Onzeker over je pensioen? Stel vragen en doe je huiswerk

Veel mensen twijfelen of ze genoeg vermogen opbouwen voor hun pensioen later. Met een paar eenvoudige stappen heb je zo een antwoord op die vraag.

Het geldt voor veel werknemers: via de werkgever spaar je braaf voor je pensioen. En daarnaast beleg en/of spaar je wellicht ook zelf nog. Maar je hebt geen idee of je voldoende opzij hebt gelegd om later van een onbezorgde oude dag te kunnen genieten. En dus maak je je zorgen.

Dit geldt voor ruim een kwart van de werknemers, blijkt uit een recent onderzoek van BlackRock, uitgevoerd onder duizend werknemers. Maar ieder nadeel heeft ook hier zijn voordeel, constateert Anne Ackerley, pensioenspecialist van BlackRock. Want als die onzekerheid over de eigen pensioenopbouw leidt tot actie, is er geen man overboord. Het goede nieuws is dat iedereen met een paar simpele stappen het vereiste inzicht in de stand van de eigen pensioenopbouw kan krijgen. En zo het vertrouwen in een (financieel) onbezorgde oude dag kan herwinnen.

Doe je huiswerk

Het gaat er niet om erop te vertrouwen dat je genoeg geld hebt gespaard. Nee, cruciaal is om te weten hoeveel inkomen je opgebouwde vermogen later genereert. En of dat genoeg is als je het daadwerkelijk nodig hebt.

Met alleen een blik op je jaarlijkse pensioenoverzicht ben je er niet. Je moet echt huiswerk doen, adviseert Ackerley: reken zorgvuldig door in hoeverre het opgebouwde pensioen, plus eventueel het huidige spaargeld en belegd vermogen later kunnen bijdragen aan je inkomsten als pensionado. Daar zijn (online) genoeg handige rekentools voor te vinden, zoals deze van BlackRock.

Check pensioenopbouw ieder kwartaal

Maak met jezelf een afspraak om meer betrokken te zijn en te blijven bij je eigen pensioenplanning. Check ieder kwartaal de ontwikkeling van de  componenten van je pensioenplan. Denk bijvoorbeeld aan het maximaliseren van je maandelijkse bijdrage, het evalueren van je beleggingskeuzes en het checken van het saldo van je opgebouwde vermogen.

Wees niet bang om vragen te stellen

Steeds meer werkgevers investeren in kennis en instrumenten om hun werknemers te helpen om met succes voldoende pensioen op te bouwen. En te begrijpen hoe het allemaal werkt. Werknemers die het gevoel hebben dat ze meer steun nodig hebben, moeten die gewoon bij hun werkgever vragen, adviseert Ackerley.

Een van de factoren waarover werknemers het meest onzeker zijn, is hun keus van wat er met hun pensioeninleg moet gebeuren. Lang niet iedereen heeft immers de vereiste kennis van de financiële markten. Bovendien is daar zóveel keus, dat je als gemiddelde werknemer al snel door de bomen het bos niet meer ziet. En dan moet je ook nog eens in staat zijn om je keuze periodiek tegen het licht te houden. En waar nodig bij te sturen.

Heldere pensioendoelen (op welke datum wil ik welk vermogen hebben opgebouwd?) zijn dan ook essentieel. Vertrouwen herwinnen in je eigen pensioenopbouw, het ligt voor iedereen binnen handbereik. Het is gewoon een kwestie van beginnen, van huiswerk doen en vragen stellen.