Nieuws/Financieel
1270715
Financieel

TMG verliest hoger beroep in zaak tv-gidsen

DEN HAAG (AFN) - Telegraaf Media Groep (TMG) krijgt geen schadevergoeding van de Staat voor het jarenlang niet mogen uitgeven van een eigen tv-gids met informatie over radio- en tv-programma's. Dat heeft de rechtbank in Den Haag deze week in hoger beroep bepaald. Daarmee werd de eerdere uitspraak in de zaak bekrachtigd.

TMG raakte in de jaren negentig in een juridische strijd verwikkeld met omroepen over de publicatie van programmagegevens. De omroepen vonden dat die gegevens auteursrechtelijk waren beschermd. Later bleek dat het bedrijf ze toch mocht uitbrengen op basis van een Europese databankrichtlijn.

Omdat TMG vond dat de Staat deze richtlijn niet goed had ingevoerd, probeerde het bedrijf in 2012 een schadevergoeding af te dwingen. Volgens de rechtbank in Den Haag zijn dit soort zaken na vijf jaar verjaard. TMG had de zaak eerder ter discussie moeten stellen, zo bleek al uit het eerste vonnis.

Het gaat overigens niet om het overzicht van de televisieprogrammering dat dagelijks in de krant staat, maar om de mogelijkheid om radio- en tv-programma's langer dan een dag vooraf publiceren, bijvoorbeeld in een eigen tv-gids.