Nieuws/Financieel
1270717
Financieel

SOCIALE ZAKEN BinBang streeft naar circulaire economie

Afval scheiden op leuke manier

Utrecht - Afval scheiden. Iedereen weet dat het goed is maar lang niet iedereen doet het. Vooral ruimtegebrek is een veelgebruikt excuus, maar daar heeft BinBang nu een oplossing voor.

„Onze stijlvolle afvalbakken van gerecycled plastic zijn stapelbaar en nemen daarom weinig plek in in je keuken”, vertelt Anja Cheriakova enthousiast. „Zo is afval scheiden niet langer lastig en vies. Door te scheiden werk je mee aan de circulaire economie. Je gooit geen afval meer weg maar spaart grondstoffen waarmee weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt.”

Cheriakova begon haar missie om van Nederland een circulaire economie te maken nu twee jaar geleden met het ontwikkelen van lesmateriaal voor scholen. „Dat project loopt nog steeds heel goed maar ik liep tegen een praktisch probleem aan: er miste een handige oplossing om afval te scheiden.” Het idee voor BinBang was geboren.

Bin staat voor de middelen die we bieden om grondstoffen te sparen en Bang voor ons streven om mensen bewust te maken door middel van onder meer campagnes, flashmobs en workshops”, legt de onderneemster uit. „Wij willen duurzaam gedrag makkelijk maken voor iedereen.”

Het bedrijf richt zich niet alleen direct op huishoudens maar ook op bedrijven en gemeentes. „In de gemeente Wageningen zijn we bijvoorbeeld in een kleine wijk begonnen, waar de bewoners in een maand tijd 3870 kilo grondstoffen gescheiden inleverden. En nu wordt het project gemeente breed uitgerold en gaan we van start in studentenflats in de stad.”

Om het scheiden van afval nóg leuker maken dan het volgens hen nu al is, werkt het team van BinBang hard aan een systeem waarmee de bakken ’slim’ worden gemaakt. „Waardoor je precies weet hoeveel je recyclet en wat voor impact dat heeft.”