Nieuws/Financieel
1270736
Financieel

Takeaway wil groeien in Duitsland

AMSTERDAM - De beursgang van Takeaway.com is een tussenstop voor het moederbedrijf van maaltijdbesteldienst Thuisbezorgd.nl richting succes in Duitsland. Dat zei oprichter en topman Jitse Groen vrijdag na de ceremoniële gongslag op de beurs in Amsterdam.

Takeaway is in Duitsland verwikkeld in een belangrijke strijd om het marktleiderschap met concurrent Delivery Hero, eigenaar van Deliveroo. Een deel van de opbrengsten van de beursgang wordt daarom gebruikt voor uitbreiding van het marketingbudget in Duitsland. "We willen in Duitsland aan onze bekendheid werken. We zijn daar al een grote partij, maar willen daar nog groter worden."

Voor maaltijdbestelsites is schaalgrootte erg belangrijk. Om die reden trok Takeaway, dat nog geen winst maakt, zich eerder terug uit de overvolle Britse markt en nam het de activiteiten van het Britse Just Eat in Nederland en België over.

Het bedrijf haalde met zijn beursgang vrijdag circa 328 miljoen euro op. Ongeveer de helft van de opbrengsten gaat naar de huidige aandeelhouders, onder wie Groen. In totaal circa 40 miljoen euro wordt gebruikt voor de groei van het bedrijf. Verder wordt voor 22,5 miljoen euro een lening afgelost voor de overname van Just Eat Benelux.

Het aandeel werd geïntroduceerd voor 23 euro, maar stond het rond middaguur op 24,95 euro. Daarmee is het bedrijf, dat in 2000 door Groen op zijn studentenkamer werd opgericht met een startkapitaal van 100 euro, op de beurs inmiddels meer dan een miljard euro waard. Groen, die zelf nooit als bezorger heeft gewerkt, houdt een belang van ongeveer 35 procent in het bedrijf.