Nieuws/Financieel
1270742
Financieel

Deutsche Bank onderuit na miljardenclaim

WASHINGTON - Deutsche Bank is vrijdag onderuit gegaan op de beurs in Frankfurt na het bericht dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar (zo'n 12,5 miljard euro) heeft voorlegd aan de bank vanwege het verstrekken van foute hypotheken in het verleden. Het aandeel Deutsche Bank zakte ruim 6,5%. 

Deutsche Bank gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel. "Deutsche Bank heeft niet de intentie te schikken in de buurt van het bedrag wat nu wordt genoemd", zo gaf vrijdag in een verklaring aan. Volgens het financiële concern beginnen de onderhandelingen nu en zal een potentiële schikking op een duidelijk lager bedrag uitkomen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal wordt het voorstel van 14 miljard dollar gezien als een openingsbod.

Rommelhypotheken

Deutsche Bank heeft rechtzaken lopen vanwege de rommelhypotheken die het heeft verstrekt. Dat type hypotheken speelde een belangrijke rol bij de financiële crisis van 2008 en het instorten van de huizenmarkt in de VS. Andere banken schikten in vergelijkbare zaken al voor miljardenbedragen. Het hoogste bedrag werd betaald door Bank of America, met bijna 16,7 miljard dollar. Goldman Sachs schikte voor vijf miljard dollar.

Deutsche Bank heeft overigens eerder al 5,5 miljard euro, zo'n 6,2 miljard dollar, opzij gezet voor schikkingen, zo liet financieel topman Marcus Schenck in juli weten.

Analisten gaven donderdag aan dat een schikking van circa 2,4 miljard dollar als ,,erg positief'' zou worden gezien. Een bedrag boven de 4 miljard dollar zou echter voor twijfels over de kapitaalpositie van Deutsche Bank zorgen en het financiële bedrijf dwingen de voorzieningen voor juridische kosten op te voeren.