Nieuws/Financieel
1270792
Financieel

Lijderschap

Wie inspireert het personeel? Natuurlijk moet er sprake zijn van interne motivatie vanuit de medewerkers zelf, maar daar bovenop, wie haalt het beste uit de werkkrachten naar boven? En de andere kant op, wat gebeurt er met de personeelsbetrokkenheid als de leidinggevende meer kwaad dan goed doet?

Samen met De CoöperatieFabriek ga ik een onderzoek onder bedrijven uitzetten, waaruit naar voren zal komen wat de invloed van personeel op de procesuitvoering, maar ook de invloed van leiderschap op personeel en cultuur is. Op deze manier wil ik kunnen aantonen wat een verbetering in leiderschap oplevert, uiteindelijk op de financiële bedrijfsresultaten. En u daarmee dus beter kunnen adviseren hoe meer uit uw bedrijf te halen.

Vier gevoelens

Goed leiderschap zorgt voor betere resultaten, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. En dat is ook logisch, want een positieve energiebron straalt aantrekkelijkheid uit. Wat halen de volgers uit een charismatisch leider? Het gevoel van vertrouwen, het gevoel van oprecht persoonlijke aandacht, het gevoel van stabiliteit (in het hier en nu) en het gevoel van hoop (voor de nabije toekomst).

Als ik dat over de verkiezingen in de Verenigde Staten leg, dan snap ik wel waarom de Amerikanen gecharmeerd zijn van Donald Trump. Vooral in de laatste twee punten spreekt hij een duidelijker taal dan zijn opponent Hillary Clinton. Niet dat Trump zijn beloftes kan waarmaken zou hij president worden, maar toch…

Leg die vier punten eens over onze eigen politici, komen die nog betrouwbaar over? Lijken zij iets van oprecht persoonlijke aandacht voor de burgers te hebben? Om van stabiliteit anno nu en hoop voor de toekomst maar te zwijgen. En nogmaals, in dat licht begrijp ik wel waarom rechts-populistische partijen het zo goed doen in de politiek. We hebben een zware economische tijd achter de rug en dan zijn de lege beloftes van UKIP (Engeland), Le Pen (Frankrijk), Alternatieve für Deutschland (Duitsland) en de PVV aantrekkelijker om naar te luisteren. Was dat ook niet waarom ene Adolf H. het goed zo deed 85 jaar geleden?

Uw bedrijf, uw stijl van leidinggeven

Het bedrijfsleven is natuurlijk anders dan de landelijke politiek. Toch gaat de theorie van leiderschap ook op voor bedrijven. Ook voor uw bedrijf. Draai de vraag eens naar uzelf: bent u een leider in plaats van een manager? De laatste controleert, de eerste inspireert. Een manager hint op wantrouwen, een leider geeft vertrouwen. Een manager is meer geïnteresseerd in de resultaten, een leider heeft vooral oog voor de mens daarachter. Wat bent u?

Ik ben heel benieuwd of uit het onderzoek ook naar voren komt wat her resultaat is van slecht leiderschap. Dat niet motiveert, maar démotiveert; dat niet inspireert, maar juist negatieve energie uitbraakt. De bedrijfsresultaten zullen ook navenant zijn. Laat u uw organisatie lijden onder uw aansturing?

Lijderschap versus leiderschap.

Wauw!