Nieuws/Financieel
1270865
Financieel

'Zorgen Deutsche Bank bij beleggers'

AMSTERDAM (AFN) - De beurshandel in Europa zal vrijdag waarschijnlijk tegenwind ondervinden van de aanhoudende zorgen rond Deutsche Bank. Die onrust leidde in New York en Azië al tot duidelijke koersdalingen, waarbij vooral de financiële fondsen het moesten ontgelden.

Het in New York genoteerde aandeel van Deutsche Bank ging donderdag hard omlaag omdat verschillende hedgefondsen het vertrouwen lijken te verliezen in de grootste bank van Duitsland. Naar verwachting zal deze onrust vrijdag terug te zien zijn op de Europese beursvloeren.

Op het Damrak zal er aandacht zijn voor maaltijdbezorger Takeaway.com. Het aandeel Takeaway.com wordt vrijdag voor 23 euro geïntroduceerd op de beurs in Amsterdam. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl haalt daarmee, exclusief een overtoewijzingsoptie, circa 328 miljoen euro op.

Grote reorganisatie

Het Financieele Dagblad meldde dat ING een grote reorganisatie voorbereidt, waarbij duizenden banen komen te vervallen en miljarden moeten worden bespaard. Naar verluidt zal de ingreep maandag bekend worden gemaakt.

Stamcelbedrijf Esperite heeft een aandelenemissie bij een aandeelhoudersvergadering in juni niet uitgesloten. Esperite had kritiek gekregen van beleggersclub VEB. Die had gezegd dat juist expliciet was aangegeven dat er geen emissie werd verwacht. Toen het bedrijf in eind augustus bekendmaakte toch externe financiering te zoeken, waren beleggers volgens de VEB dan ook op het verkeerde been gezet.

Koopadvies

Berenberg kondigde aan Basic-Fit te gaan volgen met een koopadvies. ING verhoogde het beleggingsadvies voor Fagron.

De prijs een vat Amerikaanse olie stond vrijdagochtend 0,8 procent lager op 47,47 dollar. Brent daalde 0,8 procent tot 48,46 dollar. De euro stond voorbeurs op 1,1217 dollar, tegen 1,1219 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Hoger

De Amsterdamse AEX-index eindigde donderdag 0,3 procent hoger op 451,55 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 652,03 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen 0,3 tot 1,1 procent. Frankfurt sloot 0,3 procent in de min.

De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 18.143,45 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent op 2151,13 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor ook 0,9 procent, tot 5269,16 punten.