Nieuws/Financieel
1270944
Financieel

Markt kritisch over OPEC-deal

Energiereus Shell houdt donderdag op de beurs 5% winst vast na het lang verwachte olieakkoord van OPEC. Marktvorsers reageerden echter zeer terughoudend, onzeker blijft of OPEC zijn productie inderdaad beperkt. Tot die tijd zou de olieprijs vlak blijven.

Het was woensdagavond voor het eerst in acht jaar dat de veertien landen verenigd in OPEC de productie verlagen. Wereldwijd gingen de beurzen omhoog nadat WTI- en Brent-olie woensdagavond na het akkoord met 5 tot 6% stegen. Brent zakte in de ochtend met 0,6%.

Energiefondsen

Bodemonderzoeker Fugro (+6%), SBM Offshore (+4,8%) en tankopslagbedrijf Vopak (+1,8%) profiteerden donderdag in Amsterdam net als Royal Dutch Shell van de verwacht hogere olieprijs.

Bij de informele OPEC-bijeenkomst in Algerije werd een productieplafond van 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag afgesproken vanaf november dit jaar. De details worden nog verder uitgewerkt tijdens de OPEC-top in november. De vermindering is circa 750.000 vaten ten opzichte van wat er in augustus per dag aan olie werd opgepompt.

Grondstoffenanalisten van ING Global Markets Research waarschuwden echter in een reactie: geen van de landen heeft tot nu toe vrijwillig zijn productie beperkt. Dat is veelzeggend. ,,Niemand beperkt zijn productie volgende maand, en niemand schrapt de productie in november", aldus de analisten. Op 30 november beloofde OPEC meer details te melden.

Kritisch

Analisten van Goldman Sachs waren eveneens kritisch: het opdrijven van  prijzen met productievermindering zou zelfvernietigend werken, vooral voor de producenten die aan de onderkant van de markt werken. Een hogere prijs zorgt voor meer toestroom van producenten die eerder waren afgehaakt. Leveranciers die nu net hoofd boven water houden, zullen voluit gaan produceren om reserves te versterken.

Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank wees tegenover ABM op geluiden in de markt dat de OPEC-lidstaten ook niet-OPEC-producenten bij de overeenkomst willen betrekken. Ook Van Geffen vindt dat het onzeker of de niet-OPEC-leden bereid zijn om samen te werken.

Ingrijpen

ETF Securities vindt dat de beperking in productie van OPEC weinig voorstelt. Dat zal het marktevenwicht niet veranderen, stelt grondstoffenspecialist Nitesh Shah. Tenzij niet-OPEC-leden stevig ingrijpen.

Iran, Libië en Nigeria willen hun productie verhogen, Algerije en Venezuela kunnen het zich niet veroorloven om de productie terug te schroeven, aldus de analisten.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, verwacht dat consumenten en bedrijven de gevolgen van het akkoord op zijn vroegst pas in januari van 2017 voelen. Volgens Hansen ziet het er ook naar uit dat Nigeria, Libië en Iran uitgezonderd worden. Saoedi-Arabië, aldus Saxo Bank, zal waarschijnlijk het grootste deel van de productievermindering op zich nemen.

Hansen gaat al met al uit van een olieprijs op de korte- en middellange termijn van tussen de $45 en $50 per vat. 

Volg hier live de olieprijs