Nieuws/Financieel
1270985
Financieel

Sterk Shell helpt AEX aan winstje

Bij slot was er van de winst op het Damrak weinig meer over. Deze was bovendien geheel te danken aan Shell, die dankzij het OPEC-akkoord omhoog schoot. Gemalto ging voorop in de lange lijst met verliezers.

De AEX sloot een bescheiden 0,3% hoger op 451,6 punten, na in de ochtend nog 456,8 punten te hebben aangetikt. De AMX daalde 0,1% naar 652,0 punten.

Op andere Europese beurzen werd de stemming gaandeweg de middag ook minder positief. Parijs sloot 0,3% hoger, terwijl Frankfurt 0,3% inleverde.

Bepalend voor het sentiment was het bereikte productieakkoord door de OPEC-landen, dat door handelaar Laurens Maartens van NBWM echter flinterdun wordt genoemd. ,,Weliswaar is de eerste productiebeperking sinds 2008 afgesproken, maar deze is wel heel bescheiden. Bovendien hoeven Iran, Libië en Nigeria zich niet aan het akkoord te houden en is het maar de vraag of anderen dat vanaf november wel gaan doen. Onduidelijk is ook in hoeverre met Rusland afspraken zijn gemaakt." 

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan toont zich positiever. ,,Het akkoord is een stap in de goede richting en toont dat de wil er bij veel landen is om de productie te beperken. Iedereen heeft belang bij een stabiele en hogere olieprijs. Mij zou het niet verbazen als de olieprijs zich in de komende maanden tussen $50 en $60 gaat voortbewegen, gezien ook de stabiel groeiende vraag naar olie."

Juvyns is tevreden met het economische nieuws dat de laatste dagen naar buiten kwam. ,,De inkoopmanagersindices vielen mee, evenals het Duitse ondernemersvertrouwen. En de economische groei in de VS kwam met 1,4% in het tweede kwartaal iets hoger uit dan werd voorspeld."

Wel erkent Juvyns dat de moeizame ontwikkeling bij Deutsche Bank een risico vormt. ,,De bank staat er financieel veel beter voor dan ten tijde van de crisis in 2008. De Amerikaanse claim van $14 miljard is echter een serieus bedrag, maar het verleden wijst uit dat dit na onderhandelingen waarschijnlijk wordt verlaagd. Het gevaar bestaat wel dat spaarders massaal hun geld weghalen, waardoor het van belang is dat het management het vertrouwen herstelt." 

Shell eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen met een winst van 5,9% overtuigend bovenaan. De olie- en gasmaatschappij droeg daarmee 3,7 punten bij aan de AEX-index. SBM Offshore viel ook in de smaak en kon 3,9% bijschrijven. Staalproducent Arcelor Mittal ging 2,3% vooruit.

Gemalto verloor 4,8%, omdat de digitaal beveiliger vermoedelijk naast de overname van de beveiligingsactiviteiten van Safran grijpt. Het Franse bedrijf voert namelijk exclusieve gesprekken met durfkapitalist Advent, die bereid zou zijn €2,4 miljard te betalen.

Ahold Delhaize en uitzender Randstad volgden met minnen van 2,1% respectievelijk 1,9%.

Galapagos sloot 1,2% lager, hoewel het biotechbedrijf een nieuwe onderzoeksfase is begonnen met zijn medicijn tegen een bepaalde ontstekingsziekte.

Bij de middelgrote fondsen stal de van de olieprijs afhankelijke bodemonderzoeker Fugro met een plus van 6,1% de show.

Opmerkelijk was dat TomTom 1,7% inleverde, ondanks nieuwe deals met Volvo Trucks en Volkswagen. Maar met een plus van 5% hadden beleggers hier woensdag al op voorgesorteerd.

Air France KLM verloor onder invloed van de flink hogere olieprijzen eveneens 1,7%.

Smallcap ForFarmers won 5,4%, dankzij een koopadvies van Kepler Cheuvreux.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.