Nieuws/Financieel
1271543
Financieel

Nieuwe termijn voor Wereldbank-president

Wereldbank-topman Jim Yong Kim

Wereldbank-topman Jim Yong Kim

WASHINGTON - Jim Yong Kim is benoemd voor een nieuwe termijn van vijf jaar als president van de Wereldbank. Dat heeft de ontwikkelingsbank dinsdag bekendgemaakt.

Wereldbank-topman Jim Yong Kim

Wereldbank-topman Jim Yong Kim

Vorige maand bleek al dat Kim zich had gemeld voor een nieuwe termijn. Zijn eerste periode van vijf jaar loopt pas in juni af, maar de Wereldbank besloot de procedure voor de invulling van de nieuwe termijn al vervroegd te starten.

De herbenoeming van Kim is niet onomstreden. De in Zuid-Korea geboren Amerikaan heeft afgelopen jaren een grondige reorganisatie doorgevoerd bij de Wereldbank, die op veel weerstand stuitte binnen de organisatie.

Met de nieuwe termijn van Kim verandert er ook niets aan de traditionele verdeling van de leidinggevende posities bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tussen Europa en de Verenigde Staten. Al sinds de oprichting in 1944 is de hoogste baas van de Wereldbank een Amerikaan, terwijl het IMF altijd wordt geleid door een Europeaan. Eerder dit jaar werd de termijn van Christine Lagarde als topvrouw van het IMF verlengd.