Nieuws/Financieel
1271552
Financieel

Juridisch gevecht om pensioenmiljoenen gaat door

’Piloten KLM hebben gegokt en verloren’

De piloten van KLM vechten door om toch honderden miljoenen aan pensioenpremie binnen te halen.

“We maken ons op voor een lange juridische strijd”, zegt president Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) na een vonnis van de Amsterdamse rechtbank over de opzegging van de pensioenregeling.

KLM vrij

“VNV heeft gegokt en verloren”, zegt advocaat Otto Planten, die namens een aantal vliegers procedeerde over de pensioenen. “Het staat KLM nu vrij om de pensioenleeftijd te verhogen en de jaarlijkse pensioenbijdrage naar beneden bij te stellen.” Er wordt al meer dan een jaar gepraat over een aangepaste pensioenregeling tussen KLM en VNV. Dit woog mee in het besluit.

KLM voerde in de rechtszaak aan dat ze geen geld heeft om een inflatiecorrectie van een kleine €600 miljoen te betalen. De luchtvaartmaatschappij achtte dat onverantwoord. De rechter geeft KLM daarin gelijk. Er komt nog een rechtszaak over de kwestie, want het bestuur van het pensioenfonds Vliegend Personeel betwist de opzegging ook.

Gratis naar de uitgang

De uitspraak is opvallend. Waar KLM nu met een simpele rechtszaak af lijkt te komen van de pensioenafspraken die miljarden vertegenwoordigen, hebben afgelopen jaren andere Nederlandse bedrijven flink in de buidel getast om tot hetzelfde resultaat te komen.

Bij PostNL kostte dat een kleine €200 miljoen, nadat het bedrijf in het ongelijk werd gesteld door de rechter met hetzelfde argument als KLM nu heeft aangevoerd. ABN Amro betaalde onlangs nog een half miljard om te komen tot een “defined contribution’-regeling in plaats een regeling waarbij jaarlijks een rekening volgt, al naar gelang de prestaties van het pensioenfonds.

Onrust

Onder KLM-piloten is onrust ontstaan over de uitspraak van de rechter. Het verlies van de huidige regeling kan negatief voor de vliegers uitpakken. Daarbij is op pilotenfora te lezen dat men vraagtekens heeft of men wel juist is voorgelicht.

KLM is al begonnen met de oprichting van een nieuw pensioenfonds, dat per 1 december van start moet gaan. Ook daarvoor moet onderhandeld worden met de VNV. Volgens een woordvoerder wil de luchtvaartmaatschappij tot een ‘passende’ oplossing komen.

„We zullen met KLM tot een vergelijk moeten komen in de nabije toekomst”, zegt Verhagen. „Dat zal echter moeilijk worden in de ernstig bekoelde relatie, waarbij afspraken geen afspraken meer zijn.”

Meer rechtszaken

Volgende week staat KLM weer voor het hekje. Het cabinepersoneel heeft ook een zaak aangespannen tegen KLM, omdat deze de pensioenregeling achter hun rug om heeft aangepast. Ook in dit geval is er een dispuut over de bijstorting. Het gaat hier wel om minder geld dan bij de vlieger, KLM weigert €30 miljoen bij te storten in de pensioenkas van het cabinepersoneel.