Nieuws/Financieel
1271584
Financieel

Gemalto onderuit op vlakke AEX

Stichting A Sister's Hope opent de handel bij Euronext Amsterdam tijdens de opening van de International Breast Health maand.

Stichting A Sister's Hope opent de handel bij Euronext Amsterdam tijdens de opening van de International Breast Health maand.

De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag bijna onveranderd gesloten dankzij sterk herstel in het laatste handelsuur. De verzwakking van de olieprijs speelde het sentiment wel parten. Gemalto kreeg het bij de hoofdfondsen flink te verduren.

Stichting A Sister's Hope opent de handel bij Euronext Amsterdam tijdens de opening van de International Breast Health maand.

Stichting A Sister's Hope opent de handel bij Euronext Amsterdam tijdens de opening van de International Breast Health maand.

De AEX-index sloot 0,01% lager op 447,8 punten. De Midkap ging 0,5% achteruit naar 647,9 punten. De beurzen in Frankfurt (-0,5%), Parijs (-0,2%) en Londen (-0,2%) noteerden in de min.

"Het was een groot deel van de dag een beetje malaise op de beurs. Wel zag je dat dividendfondsen als Heineken en Unilever goed standhielden", zei marktanalist Ron van der Does (IG Nederland).   

"September is vaak een turbulente maand, maar ook de maand waarin bodems gezet worden", vulde technisch analist Royce Tostrams aan. "Daarnaast staan we nu vlak voor het laatste kwartaal van 2016. De maanden oktober, november en december behoren historisch tot de sterkste beleggingsmaanden van het jaar", bleef hij positief.

Beleggers reageerden dinsdag aanvankelijk opgelucht dat Hillary Clinton als winnaar uit het Amerikaanse verkiezingsdebat leek te zijn gekomen. "De gedachte is dat een overwinning van Donald Trump niet echt positief is voor de financiële markten", legde beursman Van der Does uit. "Ik heb het debat ook zelf gevolgd en vond dat Trump defensief overkwam en veel in herhaling viel. Maar de verkiezingsrace is nog lang niet gelopen."        

De Amerikaanse beurzen stonden vanmiddag licht hoger. In Azië kreeg de Japanse beurs met een winst van 0,8% vanochtend de wind enigszins in de rug na het stevige verlies op maandag.

De olieprijs (Brent) vervolgde de weg omlaag met een verlies van 3,4% naar $45,73 per vat in de aanloop naar de informele bijeenkomst van oliekartel OPEC op woensdag.

In de AEX hadden de verliezers de overhand. Digitaal beveiliger Gemalto (-5%) werd door beleggers van de hand gedaan na een verkoopadvies van de Duitse zakenbank Berenberg. De koers van Gemalto was sinds begin juli met ruim €15 opgelopen, waarmee het aandeel prijzig was geworden. Berenberg vreest bovendien dat Gemalto te veel moet betalen voor de Franse branchegenoot Morpho, omdat het Duitse Oberthur Technologies er tevens op aast.            

De oliegerelateerde fondsen stonden ook onder druk. Royal Dutch Shell leverde 1,5% in, terwijl SBM Offshore 1,1% terugviel. De financiële waarden Aegon (-2,3%), ABN Amro (-1%) en Nationale-Nederlanden (-0,9%) leden eveneens verlies.

Unilever (+1,5%) en Heineken (+1,2%) behoorden tot de winnaars in de AEX. Galapagos veerde 3% op nadat het biotechnologiebedrijf een dag eerder nog hard onderuit ging vanwege afgenomen overnamespeculaties.

In de Midkap waren vastgoedfonds Wereldhave (+0,9%), PostNL (+0,5%) en Philips Lighting (+0,1%) lichtpuntjes. Ingenieursbureau Arcadis (-2,7%) was de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen.  

Smallcapfonds Probiodrug won 10,9%. Het biofarmaciebedrijf uit het Duitse Halle werkt aan een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer en wordt door sommige beleggers gezien als een overnamekandidaat.

Ook lokaal fonds Porceleyne Fles (+8,5%) zat stevig in de lift. Maar de handel in het aandeel van de maker van Delfts blauw was bescheiden.    

Cocoondd deed het overnamebod op de lege beurshuls Docdata (-0,3%) niet gestand. Volgens het vehikel van investeerder Dirk Kat waren er onvoldoende aandelen aangemeld om het bod te laten slagen.

Lees elke werkdag om 20 uur verhalen en achtergronden in DFT Avond. U kunt zich ook hier abonneren (gratis voor Telegraaf-abonnees).