Nieuws/Financieel
1271666
Financieel

Iran: geen bevriezing olieproductie

TEHERAN (AFN) - Iran is niet bereid zijn olieproductie te bevriezen op het huidige niveau en doet ook niet mee aan een overeenkomst over de productie bij de gesprekken tussen grote olieproducenten in Algerije deze week. Dat heeft de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh gezegd tegen persbureau Bloomberg.

Teheran blijft volgens de minister bij zijn voornemen om de productie te verhogen tot 4 miljoen vaten per dag, van de huidige 3,6 miljoen vaten. Iran is bezig zijn olieproductie op te voeren na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

Onlangs werd nog gemeld dat Saudi-Arabië bereid zou zijn de productie te verlagen als Iran de productie bevriest. Daarmee leek de deur geopend voor een eventuele productiedeal bij het informele overleg van oliekartel OPEC en ook Rusland in Algiers op woensdag.

Overeenkomst

Door een overeenkomst over de productie zouden de olieprijzen gestut kunnen worden. Veel olieproducenten zoals Saudi-Arabië maar ook Venezuela hebben veel last van de lage prijzen omdat daardoor de inkomsten sterk onder druk staan.

De Saudische olieminister Khalid al-Falih verklaarde in Algiers dat het gaat om een informatieve bijeenkomst, waar de meningen van alle betrokken partijen gehoord zullen worden. De minister stelt dat de oliemarkt langzaam de goede kant op gaat.