Nieuws/Financieel
1271675
Financieel

Oliemarkt eist ingrepen OPEC

De geloofwaardigheid van de OPEC hangt aan een zijden draadje. De leden pompen maximaal olie op, drukken de prijs en vechten elkaar uit de markt. De bijeenkomst van OPEC-leden in Algiers woensdag moet de sceptische markten zekerheid bieden.

Ze komen bijeen in de marge van de bijeenkomst van drie dagen in Algiers over energiegebruik in de toekomst. In juli pompten de dertien OPEC-landen 32,57 miljoen vaten op, bij een erkend surplus, in augustus al 33,7 miljoen. Per dag.

Handelshuizen zuchten onder de prijs van de belangrijkste grondstof. De prijsgrafiek voor Brentolie van maandag was typerend. In de ochtend nog vlak, na het gerucht dat marktleider Saoedi-Arabië bereid is tot een productiebeperking ging er $2 per vat van 159 liter bij.

Optimisme

Dat snippertje nieuws voedde de hoop dat op vierenhalf uur vliegen van Amsterdam in de Algerijnse havenstad OPEC-leden komende dagen in talloze zaaltjes formeel vastleggen hoe ze hun aanbod op de mondiale vraag laten aansluiten.

Er is toch enig optimisme over de gewenste ‘stabilisatie’, zegt Nitesh Shah, grondstoffenstrateeg bij ETF Securities ($3 biljoen). ,,Maar het is onduidelijk wat dit in de praktijk betekent.”

Iran

Afgelopen maand polsten delegaties daarom in Parijs, Wenen en Moskou de bereidheid. Eerder mislukte een overlegronde in Qatar, de zogeheten Doha-ronde. Rusland hunkert naar een stop, het lijdt zwaar onder economische sancties. Iran is net verlost van sancties. Het eist zijn oude niveau in het kartel op: 12,7% van de totale OPEC-uitstroom. Saoedi-Arabië wil alleen minderen als ook Iran dat doet.

,,Saoedi-Arabië hint op beperkingen, maar doet precies het tegenovergestelde. Het gaat erom hoe Iran de schuld krijgt van mislukt overleg”, vatte een handelaar samen. Algiers zou op zijn best de opmaat voor de OPEC-top in november worden.

Short

Hedgefondsen rekenen op niets. Ze gingen in een jaar tijd nog nooit zo zwaar short in olie. Ze gokken met miljarden inzet op een mislukte OPEC-ronde, met meer productie en een lagere prijs tot gevolg.

In Algiers waarschuwde secretaris Mohammed Barkindo van de dertien OPEC-landen dat een mislukte top Brentolie naar $30 per vat laat dalen.

,,De enige reden waarom de prijzen nog niet ingezakt zijn, is dat iedereen hoopt dat er nog een deal uit de bus komt”, zegt Robert Minter, de beleggingstrateeg bij Aberdeen Asset Management met $402 miljard onder beheer. Mislukt die, dan is $30 per vat de juiste inschatting, vindt hij.

Bevriezing

ING kijkt verder dan de prijs. ,,Als er productiebevriezing komt, dan is het waarschijnlijk dat de olieprijs even stijgt. Fundamenteel verandert er echter weinig”, stelt Warren Patterson, grondstoffenstrateeg bij ING Global Markets Research.

ING is niet alleen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorziet dat zeker tot de eerste helft van 2017 veel surplus in de markt blijft. ,,Dat drukt de prijs op de langere termijn niet”, zegt Patterson.

Bodemprijs

Die langdurig lage olieprijs, van rond $50, nekt de marges en de capaciteit om te investeren. Olie koerste juni 2008 nog op $140 per vat, in februari dit jaar op $27. Oliebedrijven stelden bij die bodemprijs voor miljarden aan nieuwe boringen uit. Afgelopen jaren gingen honderden Amerikaanse schaliegasbedrijven op de fles.

Maar de lagere olieprijs – sinds januari schippert Brent tussen $37 en $47 per vat – heeft concurrentie niet helemaal afgemat.

ING ziet dat Amerikaanse producenten stilaan terugkeren, ondanks de lage prijs. ,,Hun kosten zijn verlaagd. Sinds mei is het aantal boorplatforms met honderd toegenomen”, zegt ING-strateeg Patterson. ,,Bedrijven gebruiken modernere, efficiëntere technieken. Hoe meer bedrijven die boortechniek inzetten, hoe lager de kosten.”

China

Daarmee komt voorlopig nog meer olie in een al volle markt.  

Marktonderzoeker IHS is minder somber, ,,Ieder jaar neemt de vraag, vanwege de economische wereldgroei, met een miljoen vaten per dag toe”, zegt Spencer Welch, directeur onderzoek voor oliemarkten. China en India groeien minder snel, maar nog dusdanig dat ze de vraag opjagen. ,,Iedereen daar wil een auto”, typeert Welch de vraag. ,,Dat alleen al zorgt voor enorme vraag. Er is nog voorraad maar het aantal boorpunten is te gering.”

In Algerije worden veel meer energiezaken besproken. Nederland kijkt er vooruit. Minister Kamp (Economische Zaken) schuift aan bij sessies over gasgebruik en duurzamere energievormen dan olie.

Meld u hier gratis aan voor de nieuwsbrief van DFT Avond.