Nieuws/Financieel
1271697
Financieel

FAMILIEZAKEN

Dorpsgarage in Amsterdam

Amsterdam - Ruim dertig jaar zit Autoservice De Wiegbrug aan de Kostverlorenkade in Amsterdam. Eigenaar Robert van den Bergh (50) sleutelt er dag in dag uit aan auto’s.

Zijn vader Cor van den Bergh opende de garage in 1984, nadat hij zijn uitlaatservicebedrijf had verkocht. „Ik ben opgegroeid tussen de uitlaten. Dat ik iets met auto’s zou doen was een vaststaand feit. Niet dat ik dertig jaar zou samenwerken met mijn vader. Er zijn huwelijken die minder lang duren.”

Ondanks de leeftijd van 74 is vader Cor nog drie dagen per week in het onderhoudsstation in Oud-West te vinden. „Van mij hoeft hij niet door te gaan, maar stilzitten kan hij niet. Wel geeft hij steeds meer uit handen.”

In de drie decennia dat vader en zoon samenwerken zijn de rollen geleidelijk omgekeerd. Robert kwam na zijn diensttijd bij zijn vader in dienst en werd al snel mede-eigenaar. Inmiddels runt hij de zaak vrijwel alleen. „Mijn vader vult nog weleens olie bij of vervangt een accu, maar hij verzorgt vooral de administratie.”

De garage is in de kern niet veranderd. Voor de werkzaamheden geldt dat wel. „Auto’s hebben meer elektronica gekregen waardoor we meer storingen moeten uitlezen en ook de APK speelt een belangrijkere rol. Maar net als dertig jaar geleden is goede service verlenen het belangrijkst.”

Dat doet de garagehouder met plezier, want het directe contact met klanten vindt hij één van de leukste dingen van zijn vak. „Transparantie staat hoog in het vaandel. Ik kan al mijn klanten recht in de ogen kijken. Gelukkig maar want op een enkeling na komen ze allemaal uit de buurt. We zijn een dorpsgarage in de stad.”