Nieuws/Financieel
1271722
Financieel

WTO: scherpe afzwakking wereldhandel

GENEVE (AFN) - De wereldhandel zal dit jaar veel minder sterk groeien dan eerder gedacht. Volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zwakt de groei af tot het traagste tempo sinds de financiële crisis van 2009.

Uit een nieuwe raming van de WTO blijkt dinsdag dat de wereldhandel dit jaar met 1,7 procent zal toenemen, terwijl in april nog op 2,8 procent werd gerekend. Voor 2017 wordt een vooruitgang van de mondiale handel met 1,8 tot 3,1 procent voorspeld, van een eerder gedachte 3,6 procent. Volgens de WTO hangt de tragere wereldhandel vooral samen met de zwakkere economische groei van China en de ernstige crisis in Brazilië. Ook de handel met Noord-Amerika is minder sterk.

WTO-directeur Roberto Azevêdo sprak van een ,,dramatische'' afzwakking van de wereldhandel. Hij zei dat moet worden voorkomen dat vanwege het toenemende sentiment tegen globalisering er maatregelen worden genomen die de vrije handel inperken. Wel moeten de voordelen van vrije handel beter worden verdeeld met arme landen en kleine bedrijven, aldus de WTO-directeur.

Groei

De WTO merkte verder op dat het voor het eerst in vijftien jaar zal zijn dat de groei van de wereldhandel lager uitvalt dan de groei van de wereldeconomie, die voor 2016 wordt geraamd op 2,2 procent.

Het brexit-referendum in Groot-Brittannië heeft volgens de WTO nog niet tot een duidelijke neergang van de economische activiteit geleid, maar de effecten op de langere termijn moeten nog blijken. De handelsgroei in Europa is nog relatief sterk, aldus de organisatie.