Nieuws/Financieel
1271730
Financieel

TMG wil €90 miljoen euro bezuinigen

Mediaconcern TMG wil in de jaren tot en met 2019 de kosten met in totaal €90 miljoen verlagen. Een flink deel van die besparing, €40 miljoen moet al volgend jaar zijn behaald. Dat maakte de uitgever van onder meer De Telegraaf vandaag bekend voorafgaand aan de Investor Relations-dag.

TMG kondigde eind juli al kostenbesparende maatregelen aan. Het hoofdkantoor van dochterbedrijf Holland Media Combinatie (HMC) in Alkmaar wordt gesloten en op de verkoopafdelingen komen 75 banen te vervallen.

TMG schat dat de lasten voor de herstructurering in totaal tussen de €30 en €40 miljoen bedragen.

Een en ander moet leiden tot een flinke verbetering van de winstmarge (voor rente en belasting). Kwam die vorig jaar nog uit op 1,3 procent, in 2019 moet die boven de 10 procent liggen. Daarnaast wil TMG het 'digitale' aandeel in de totale omzet tegen die tijd opgevoerd hebben tot meer dan een kwart. De aandeelhouders moeten er van op aan kunnen dat 35 procent van de operationele kasstroom als dividend wordt uitgekeerd.

TMG wil daarnaast de balans verkleinen door sommige bezittingen te verkopen. Onderzocht wordt of het loont het eigen vastgoed te verkopen en vervolgens terug te huren. Een eerste analyse wijst uit dat de marktwaarde van het hoofdkantoor aan de basisweg in Amsterdam tussen de 60 en 80 miljoen euro ligt.

Topman Geert-Jan van der Snoek gaf aan dat de strategische samenwerking met cross-mediale partners, zoals Talpa, helpt bij de mogelijkheden om verder te groeien.