Nieuws/Financieel
1272559
Financieel

Slimme machinebouw in Europese markten

Directeur Meino Noordenbos van Biesheuvel Techniek in de nieuwe distributiehal in Venlo.

Directeur Meino Noordenbos van Biesheuvel Techniek in de nieuwe distributiehal in Venlo.

In crisistijd investeren blijkt te lonen. De Brabantse technische groothandel Biesheuvel kocht in twee jaar vijftien metaalbedrijven en profiteert met orders uit de machinebouw in Frankrijk en Italië.

Directeur Meino Noordenbos van Biesheuvel Techniek in de nieuwe distributiehal in Venlo.

Directeur Meino Noordenbos van Biesheuvel Techniek in de nieuwe distributiehal in Venlo.

,,In die landen hebben concurrenten veel minder geïnvesteerd in vernieuwing”, zegt Meino Noordenbos, directeur van Biesheuvel Techniek over de 9% groei jaar op jaar, de afgelopen tien jaar.

Dat leverde vorig jaar €130 miljoen omzet uit veertig vestigingen die aandrijftechniek, fittingen tot verfijnde pneumatische leveren. ,,Nederlandse ondernemers hebben in de crisis vaak gedurfd en stevig gemoderniseerd. Wij kunnen nu de grote orders ook in Frankrijk, Italië, Duitsland en aan. In Europa zijn we in het gat gesprongen en nog lang niet uitgegroeid.”

Precisiewerk

Biesheuvel Techniek, opgericht in 1946, heeft net het 181 jaar oude Perk Technische Handelsonderneming overgenomen. Een loot uit de Zaanse maakindustrie, de oudste van Nederland. In maart kocht het groothandel Voerman, actief in de wegenbouw en grondwerk.

Biesheuvel heeft zich tactisch genesteld op het Science Park in Eindhoven. Oud precisiewerk uit de metaalindustrie wordt gecombineerd met elektrotechniek en software voor technische diensten van onder andere Heineken.

Private equity

Dit voormalige familiebedrijf van voorzitter Hans Biesheuvel van de ondernemersorganisatie ONL is van de Europese IPH-Group met €1,3 miljard omzet. Dat valt onder het Franse private-equityhuis PAI. ,,PAI zal op termijn uitstappen”, typeert Noordenbos de op marktresultaat gestuurde aanpak van private equity.

Noordenbos staat in het nieuwe 12.000 vierkante meter grote distributiecentrum langs de A67 bij Venlo. Volgende week opent het als centrale leverancier van onderdelen aan de veertig Biesheuvel-bedrijven.

Pijnlijk

In de enorme hal wordt de logistiek vrijwel volledig door software aangestuurd. Daarmee kunnen per dag 80.000 bouten, handschoenen tot afgewerkte cilinders en motoronderdelen direct naar klanten. Dat was daarvoor nog niet de helft.

Noordenbos stuitte tijdens een trip in de VS op een pijnlijke ontdekking. ,,Onze markt heeft achterstand. Amerikanen laten de industriële distributie voor bijna 90% via de handel lopen. A-merken doen dat in Europa nog zelf. Dat scheelt hier enorm in kosten”, zegt de directeur.

Tikken

De Nederlandse metaalsector heeft van goedkope Aziatische concurrenten forse tikken gehad. Maar ook prikkels om te vernieuwen. Branchevereniging Koninklijke Metaalunie ziet dat aangesloten bedrijven bijvoorbeeld de 3D-geprinte onderdelen van metaal invoeren. CBS-cijfers tonen weer een gestage jaargroei. De maakindustrie dikt met 3 tot 5% per jaar aan, maar de klassieke onderhoudsbedrijven slechts met rond 2%.

Noordenbos zocht bij Biesheuvel voor de machinebedrijven de combinatie met elektrotechniek en software op. Daarmee kan het technische diensten van bijvoorbeeld Océ-Canon begeleiden, dat ingenieuze printmachines bouwt. Voor brouwer Heineken levert het complexere machineonderdelen in distributie.

Vervlechting

,,We zijn naar een gecombineerde mecha-tronica doorgegroeid”, zegt Noordenbos. ,,Software kruipt steeds dieper in de nieuwe generatie mechanische onderdelen, bijvoorbeeld voor een verfijndere eierensorteermachine. In die vervlechting van meer technieken lopen wij met Duitse bedrijven voorop.”

Zoals Apple zijn productie deels terughaalde uit Azië naar de VS, zo profiteert Biesheuvel van deze ‘reshoring’ naar Europa. Vaak na klachten van Nederlandse bedrijven over de kwaliteit van Chinese makelij. De Nederlandse opmars blijft niet onopgemerkt.

Overname

Donderdag meldde deze krant dat het Apeldoornse technologiebedrijf e-Traction voor rond €55 miljoen door de Chinese Tanhas Group is gekocht.

Noordenbos: ,,Wij blijken ons te kunnen onderscheiden doordat we bij klanten net als Duitsers diep in ontwerpen kunnen meekijken maar ook hebben aangetoond alles te kunnen overnemen wat hun technische diensten ondersteunt. Dat wordt door onze groei steeds meer.”