Nieuws/Financieel
1272891
Financieel

Fed laat rente ongewijzigd

Fed-voorzitter Janet Yellen

Fed-voorzitter Janet Yellen

De Fed heeft de rente in de VS op 0,25 tot 0,50% gehouden. Dit kwam niet als een verrassing. De meeste economen en beleggingsexperts hadden niet verwacht dat de rente nu al omhoog zou gaan.

Fed-voorzitter Janet Yellen

Fed-voorzitter Janet Yellen

Direct voorafgaande aan het besluit van de Fed prijsde de markt de kans op een renteverhoging op 18% in.

De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente, nadat het tarief sinds eind 2008 op 0 tot 0,25% had gestaan. Dat historisch lage niveau werd noodzakelijk geacht om de gevolgen van de financiële crisis en de internationale recessie te bestrijden.

Fed-bestuurders hebben herhaaldelijk aangegeven dat de rente verder omhoog gaat als er voldoende bewijs is dat de Amerikaanse economie sterk genoeg groeit. Woensdag besloten ze nog te wachten op verdere tekenen van herstel. Tegelijk werd aangegeven dat de kans dat de rente nog dit jaar verder omhoog gaat is gegroeid.

Volgens de Fed staat de arbeidsmarkt er in de VS goed voor en gaat ook de economie verder vooruit. Daarbij wezen de centrale bankiers onder meer op de sterke groei van de consumptie.

Het besluit om de rente deze maand ongewijzigd te laten werd met zeven stemmen voor en drie tegen genomen. De Fed neemt het volgende rentebesluit op 2 november. Veel kenners verwachten de volgende rentestap echter bij de vergadering van 14 december.