Nieuws/Financieel
1272978
Financieel

Senaat grilt ceo Wells Fargo over schandaal

WASHINGTON - Topman John Stumpf van de bank Wells Fargo is dinsdag keihard aangepakt in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over een miljoenenschandaal met ongevraagde bankrekeningen en creditcards voor klanten.

Stumpf, wiens linkerhand opvallend genoeg in het verband zat, ging tijdens de zitting stevig door het stof en bood uitvoerig excuses aan. Aan de oproep van diverse senatoren om op te stappen en enkele jaarsalarissen in te leveren gaf hij echter geen gehoor. Volgens de fel bekritiseerde bankdirecteur is dat een ‘keuze voor de raad van commissarissen’ van de op twee na grootste bank uit de Verenigde Staten.

Wel stelde Stumpf in een openingsverklaring dat hij zich zal neerleggen bij elk besluit dat de commissarissen nemen: „Ik neem volledige verantwoordelijkheid voor alle onethische verkooppraktijken bij onze consumentenbank, en ik zal er alles aan doen om dit recht te zetten. Ik wil hier duidelijk over zijn: ik respecteer en accepteer elk besluit die de RvC neemt om bestuurders, onder wie ik, verantwoordelijk te houden.”

Kritiek

Begin deze maand bleek dat verkoopmedewerkers van Wells Fargo miljoenen voor de bank hadden verdiend met het openen van bankrekeningen en creditcards voor klanten die daar helemaal geen toestemming voor hadden gegeven. Wells Fargo schikte de zaak met de toezichthouder voor zo’n $190 miljoen. Zo’n 3500 betrokken fraudeurs werden ontslagen, terwijl Stumpf bleef zitten.

Dit laatste kwam Stumpf op veel kritiek te staan op ‘Capitol Hill’. „U kneep uw medewerkers uit tot zij niet meer konden, om het aandeel van de bank op te drijven. En vervolgens gaf u op televisie duizenden medewerkers van $12 per uur de schuld”, beet senator Elizabeth Warren hem toe. „U moet aftreden, uw salaris teruggeven en door justitie vervolgd worden. De enige manier waarop Wall Street veranderd is door gevangenisstraf voor bestuurders.”

Bij Wells Fargo werd directeur Carrie Tolstedt van de consumentenbank vanwege de wanpraktijken ontslagen, zei Stumpf voor de senaatscommissie. Officieel is zij echter nog altijd met vervroegd pensioen gestuurd. Het terugvorderen van de $125 miljoen aan meegekregen vertrekpremies is volgens de ceo eveneens een zaak voor de RvC.

Lees ook: Warren Buffett verliest flink op Wells Fargo