Nieuws/Financieel
1272983
Financieel

'AEX-niveau zwaar geflatteerd'

In harde cijfers staat de AEX-index bijna een procent hoger dan begin dit jaar. Als je de winst van beursreuzen Shell en Unilever wegdenkt, is sprake van een daling van omstreeks 7% voor de belangrijkste graadmeter van het Damrak, zo betoogde beursexpert Jim Tehupuring tijdens het BNP Paribas Markets webinar ‘Visie en Tips 2016: de tweede helft’ op www.dft.nl.

Een veel betere aanwijzing voor het Nederlandse en Europese beursklimaat geven volgens Tehupuring de Duitse Dax-index en de brede Stoxx 200 die op het ogenblik omstreeks 7% lager staan dan op 31 december 2015.

Tehupuring wees er in het webinar op dat beurszwaargewicht Shell dit jaar bijna 20% koerswinst heeft geboekt. Doordat het aandeel voor 17% meeweegt in de AEX-index geeft deze een zwaar geflateerd beeld van de ontwikkelingen op de Nederlandse beurs. Ook de koerswinst van Unilever (4%) tikt aardig aan bij een weging van 16%.

Tijdens het gratis webinar onder leiding van Dick Hussaarts beantwoordden Tehupuring en collega-beursexperts Nico Bakker en Koen Bender vragen over hun visie op de wereldeconomie, de rente, goud, olie indices en aandelen. 

Nico Bakker noemde het aandeel Aegon koopwaardig op basis van technische analyse, maar Koen Bender was niet overtuigd: "Ik vind het aandeel Aegon zo moeilijk te doorgronden"'.  Hij zag meer in ING, dat volgens hem wat overdreven was afgestraft. "Als je ziet wat ING de komende twee jaar als dividend gaat uitkeren. Het is een van de beste jongens uit een niet zo goede klas met Europese banken." Tehupuring beval Aperam aan.

Het webinar terugkijken kan via deze link.