Nieuws/Financieel
1273033
Financieel

Nigeria claimt miljarden van oliereuzen

ABUJA (AFN) - Nigeria claimt miljarden van grote oliemaatschappijen, waaronder Shell, om vermeende illegale uitvoer van aardolie. De bedrijven zouden tussen 2011 en 2014 diverse transporten niet bij de autoriteiten hebben gemeld. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die recent in Nigeria zijn ingediend.

Shell laat weten niet te kunnen reageren aangezien de zaak nog loopt. De onderneming zet haar activiteiten in het Afrikaanse land voort en stelt zich daarbij aan alle regels te houden.

Verder zitten onder meer de Amerikaanse oliereus Chevron en het Italiaanse energiebedrijf Eni in het beklaagdenbankje. Chevron wil eveneens geen commentaar geven. Eni verklaart dat de claim aan het adres van zijn dochterbedrijf in het Afrikaanse land ongeveer 160 miljoen dollar bedraagt. Deze zou al in maart zijn ingediend.

Agenda

Naar verluidt wil Nigeria geld terugzien voor in totaal 12,7 miljard dollar aan uitgevoerde olie, omgerekend zo'n 11,4 miljard euro. Het gaat om olie die naar de Verenigde Staten is verscheept. De transporten zijn volgens de Nigerianen daar wel als binnenkomende goederen aangemeld. De eerste zittingen van het proces zouden voor volgende week op de agenda staan.

Nigeria is voor de grote oliemaatschappijen een belangrijk winningsgebied. De aanwezigheid van onder meer Shell staat er echter al jaren ter discussie. Lokale rebellen blazen met enige regelmaat pijpleidingen op, vaak met milieuvervuiling tot gevolg. Aanslagplegers vinden dat niet alleen de landsregering en westerse oliebedrijven profijt mogen trekken van de oliewinning, maar dat die ook de inwoners van de Niger Delta ten goede moet komen.