Nieuws/Financieel
1273039
Financieel

'Kansen voor Philips Lighting in VS'

AMSTERDAM (AFN) - De Amerikaanse verlichtingsmarkt staat er goed voor en daar kan Philips Ligthing mogelijk van profiteren, ook omdat sommige concurrenten in de VS kampen met operationele problemen. Dat schrijven analisten van ING woensdag in een rapport over de Nederlandse verlichtingsproducent.

Ligthing-concurrent Hubbell, de nummer drie op de Amerikaanse markt, gaf onlangs aan dat de lichttak tot de best presterende divisies van het bedrijf behoort. Marktleider Acuity en nummer twee in de VS Eaton Cooper onderschrijven dat positieve sentiment. Volgens Hubbell wordt er meer geld uitgegeven aan verbouwingen, zowel in het commerciële als het industriële segment. Ook stappen veel bedrijven over naar led-verlichting, waar de lichtbedrijven eveneens een graantje van meepikken.

Wel kampt Hubbell met operationele problemen, die niet goed zijn voor de concurrentiepositie. Hubbell dankt zijn groei voor een groot deel aan acquisities, maar heeft daarbij nagelaten zijn bedrijfsvoering te optimaliseren. Die slag is nu wel ingezet, waarbij onder meer een aantal fabrieken worden gesloten. Volgens ING ligt hier ruimte voor Lighting om marktaandeel te winnen.

Problemen

Los daarvan kampt armaturenmaker Cree met problemen, bijvoorbeeld met leveringen, wat ook weer goed nieuws kan zijn voor het voormalig Philips-onderdeel.

ING blijft positief gestemd over de groeipotentie van Lighting in de VS en handhaafde zijn koopadvies met een koersdoel van 27 euro. Het aandeel Philips Lighting noteerde omstreeks 10.00 uur 0,1 procent lager op 24,18 euro in een positieve MidKap.