Nieuws/Financieel
1273101
Financieel

Beurzen wachten op Fed-besluit

De financiële markten wachten nu duidelijk op de Fed die vanavond met een uitkomst zal komen wat betreft de rente. Men hoopt ook op duidelijkheid over het vervolg wat de onrust wat weg zou moeten nemen. Om 20:30 uur weten we meer...

Marktoverzicht:

De Bank of Japan (BoJ) heeft zijn opkoopprogramma van obligaties en andere waardepapieren niet aangepast, daar waar men dacht aan wat verhoging daarvan. De rente in Japan is al sinds begin dit jaar negatief maar die werd niet nog verder verlaagd. Men dacht aan een negatieve rente van 0,15% maar het bleef bij de 0,10%. De beurs in Japan reageerde na wat twijfes positief op deze uitkomst, de Nikkei won bijna 300 punten (+1,75%). De eerste belangrijke hindernis is genomen, nu op naar de Fed die vanavond aan de beurt is en waar men zich afvraagt of men daar de rente al zal optrekken?

Gisteren een vrij kalme beursdag, Europa kon iets omhoog terwijl Wall Street opnieuw vlak de sessie afsloot. Het was wachten op de Centrale Banken, op zich ziet het er in Europa en op Wall Street na de daling van de afgelopen periode nog steeds niet goed uit en zijn we verplicht om een brug te leggen naar laat op de avond of tot morgenvroeg. Dan is de kans groot dat de markt een richting kiest, ofwel gaat Wall Street opnieuw richting de topzone ofwel zet men de daling opnieuw in om de bodems van vorige week aan te vallen. Nu kan men denken dat ik in dat geval altijd gelijk zal krijgen omdat ik beide scenario's aangeef maar zie het eerder als een neutrale houding die moet worden aangenomen in deze fase. Het zullen vooral de woorden die de Fed spreekt zijn die de markt een duw zullen geven, zegt mevrouw Yellen dat er meer verhogingen aan zitten te komen dan kan het wel eens tegenvallen maar blijft de Fed voorzichtig met hun rentebeleid zou de markt er wel eens positief op kunnen reageren. Nogmaals, duidelijkheid is wat we nodig hebben nu, geen gedraai meer wat voor onzekerheid zorgt. Een neutrale houding wil ook zeggen dat ik voor onze adviesdiensten op cash sta en dus afwacht op hetgeen er komt.

Opvallend vanmorgen is dat de euro wat moet inleveren en zo dicht bij de 1,11 dollar terecht komt, de olie zien we wat oplopen maar nog steeds geen duidelijke richting kiest. De olie en de euro kunnen vanavond zeker weer in beweging komen maar ook dat hangt van de uitkomst af. Het goud, ook niet onbelangrijk nu blijft rond de 1300-1325 dollar hangen maar zou later op de avond ook een forse beweging kunnen maken.

Veel meer kunnen we er niet van maken, afwachten dus en de steun en weerstand in de gaten houden. In het technisch blok hieronder staan de belangrijke niveau's voor de AEX, DAX, Dow Jones en de S&P 500, de kans is vrij groot dat er enkele gaan sneuvelen vandaag of morgenvroeg.

Technisch Blok:

Europa blijft nog steeds aan de onderkant hangen, na een opleving gisteren sloot de index nagenoeg vlak. De AEX moet eerst boven de 445-446 punten geraken om daarna de 448 aan te vallen. Boven die 448 ziet het er weer beter uit en ligt de weg open richting de 453 en de 458 punten. Bij de AEX nu steun rond de 438-440 punten, later rond de 428-430 punten een belangrijke steunzone. Daar komt de lijn onder de bodems nu uit. De AEX is wel verzwakt na de daling van vorige week waardoor de kans op minimaal een hertest van de 437-438 punten er snel in kan zitten technisch bekeken. De DAX blijft dan toch boven de 10.375-10.400 punten, de eerste weerstand zien we nu rond de 10.500 met daarboven de 10.600 en de 10.750 punten. Steun nu eerst de 10.375 met later de 10.250 en de 10.150 punten.

Wall Street start de nieuwe week vrij vlak tot nog toe, de Dow Jones stabiliseert wat na een afwachtende houding na enkele felle bewegingen tijdens de afgelopen sessies. Wall Street gaf zowel maandag als gisteren de winst weg richting het slot na een redelijke start, daarmee lijkt de Dow Jones weer op zoek naar de eerste steun rond de 18.000 punten en mogelijk later de 17.850 waar de lijn onder de bodems uitkomt nu. Weerstand eerst de 18.250 met later de 18.350 punten. Hetzelfde bij de S&P 500 die gisteren net als maandag eerst nog wat herstel toonde om dat later in te leveren om met een klein verlies te sluiten. De eerste steun ligt rond de 2120 punten. Onder die 2120 ziet het er slecht uit maar we houden nog vast aan het eerste doel 2080-2085 punten voorlopig. De oplopende steunlijn op de grafiek komt uit rond die 2080-2085 punten, tot daar nog mogelijkheden als de 2115-2120 punten wordt doorbroken. Weerstand nu eerst de 2140-2145 met later de 2170-2180 punten zone.

Wat betreft Wall Street schets ik de puur technische conditie op dit moment maar zoals ik al aangaf zal de Fed vanavond een grote rol spelen op het verloop en kan alles plots weer draaien richting de toppen. We wachten dus af en hoeven wat trading betreft NIKS te ondernemen.

Zie ook de grafieken van de AEX, de DAX, de S&P 500, Dow Jones en de Brent Olie:

 

 

Trading ofwel adviesdiensten:

Via AEX Systeem Trading waar we nu op €7800 winst staan dit jaar werken we met een vast bedrag van €1500 maximaal per positie die we opnemen, we gaan voorzichtig te werk en proberen lange trajecten mee te pakken.

Via dit systeem beperken we door de lage inleg meteen ook de grote risico's zodat het voor iedereen leuk blijft om mee te doen. Meedoen met onze adviesdiensten kan via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop/marktplaats.html waarvoor u zich kunt inschrijven via de aanbieding die loopt tot 1 DECEMBER vanaf €39 ... U komt dan meteen op de lijst te staan zodat u mee kunt doen met de acties van deze week ...

Euro-dollar:

De euro zakt nu wat verder door en komt dicht bij de 1,11 dollar uit vanmorgen, een test van de 1,105 dollar steun zou er mogelijk inzitten vanavond wanneer de Fed met zijn besluit komt. Onder de 1,105 dollar zien we steun rond de 1,095 dollar al moet ik eerst nog maar zien of die 1,105 dollar wordt doorbroken in de loop van de dag. Weerstand nu eerst de 1.115 dollar met later de 1,125 dollar als weerstand. Op dagen als deze is het voorspellen van valutakoersen moeilijk, de bewegingen zijn vrij heftig op dit soort dagen. Ook hier is het beter om een brug te leggen naar morgen voor wat betreft de handel.

Brent olie:

De olie kreeg het vorige week nogal zwaar te verduren, waar de koers van Brent eerst nog de 50 dollar aantikte verloor de olie na die top behoorlijk, een correctie die zelfs tot onder de 46-46,5 dollar uitkwam gisteren. De Brent herpakt zich echter weer en begint vandaag rond de 46,5 dollar. Weerstand nu rond de 47,5 dollar en later de 50 dollar, steun blijft de 46 dollar met daaronder de 43,5 dollar. Vandaag rond 16:30 krijgen we opnieuw kijk op de voorraden uit de VS wat voor de nodige beweging kan gaan zorgen.

Guy Boscart

Market Timer & Technisch Analist

Oprichter en eigenaar van de beurswebsite www.usmarktes.nl