Nieuws/Financieel
1273108
Financieel

'Fed-dag op Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen openen woensdag naar verwachting hoger. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat woensdagavond naar buiten komt.

In de markt wordt de kans op een rentestap door de Fed bijzonder klein geacht. Veel kenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bankiers zelfs tot volgend jaar wachten met een nieuwe verhoging. De onzekerheid die boven de markt hangt, zorgde recentelijk wel voor stevige koersschommelingen.

In Japan was eerder op de dag al een rentebesluit. De centrale bank daar scherpte zijn monetaire beleid aan, maar handhaafde zijn belangrijkste rentetarief en de omvang van zijn stimuleringsprogramma.

Grote brand

Van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven weet Groothandelsgebouwen de aandacht op zich gericht. Bij het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland woedde afgelopen nacht een grote brand. De brandweer verkent momenteel de verschillende verdiepingen om de schade op te nemen.

Ook Esperite staat in de belangstelling. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft vragen over de emissie die het stamcelbedrijf recent aankondigde. Volgens de beleggersvereniging lijkt deze strijdig met eerdere mededelingen van de onderneming.

Philips

Verder kondigde Philips aan tot 400 miljoen dollar aan obligaties terug te kopen. De operatie wordt gefinancierd uit bestaande middelen en moet leiden tot een verlaging van de schuld en daarmee de rentelasten.

Dinsdag nabeurs kwamen ook nog halfjaarcijfers naar buiten van Oranjewoud, het moederbedrijf van ingenieursbureau Antea en bouwbedrijf Strukton. De onderneming is in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers gedoken. Dat komt vooral door eenmalige lasten in verband met het besluit van het bedrijf om zich helemaal terug te trekken uit Colombia.

De olieprijs ging voorbeurs omhoog. Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder bij 44,88 dollar per vat. Brent steeg 1,4 procent naar 45,62 dollar per vat. De euro was 1,1127 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.