Nieuws/Financieel
1273168
Financieel

Belgische beleggers Volkswagen naar rechter

BRUSSEL (AFN) - Een groep Belgische beleggers is met steun van belangenbehartiger Deminor een rechtszaak begonnen tegen Volkswagen. Inzet daarvan is compensatie voor de schade die zij hebben geleden door de waardedaling van hun aandelen als gevolg van het dieselschandaal, meldde Deminor dinsdag.

Ongeveer een jaar geleden werd duidelijk dat de Duitse autofabrikant zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan gesjoemel bij laboratoriumproeven om de uitstoot van dieselauto's te meten. Miljoenen auto's staan daardoor als schoner te boek dan ze daadwerkelijk zijn.

De financiële schade voor Volkswagen kan in de tientallen miljarden gaan lopen. Het aandeel is dan ook flink onderuit gegaan op de beurs in Frankfurt. Veel aandeelhouders vinden dat het bedrijf verantwoordelijk is voor het verlies dat zij daardoor hebben geleden, omdat het de affaire lang onder de pet zou hebben gehouden.

Procedures

Deminor heeft bij de rechtbank in Braunschweig twee procedures aanhangig gemaakt, een namens ruim tweehonderd investeringsfondsen en een namens een groep particuliere beleggers. Zij zeggen samen honderden miljoenen euro's te hebben verloren door de koersval van het aandeel Volkswagen.

De procedures zullen waarschijnlijk worden samengevoegd met die van partijen die eerder al naar de rechter stapten. Onder meer de Nederlandse pensioenuitvoerder APG heeft zich aangesloten bij een massaclaim die is ingediend bij de rechtbank in Braunschweig. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft Volkswagen in Nederland voor de rechter gedaagd.