Nieuws/Financieel
1273183
Financieel

Galapagos wint op vlakke AEX

Het aan Euronext Brussel genoteerde Gimv opende op Prinsjesdag de Amsterdamse beurshandel.

Het aan Euronext Brussel genoteerde Gimv opende op Prinsjesdag de Amsterdamse beurshandel.

De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag bijna onveranderd gesloten. Beleggers waren in afwachting van de rentebesluiten in Japan en de Verenigde Staten en deden het daarom rustig aan. Galapagos was een belangrijke winnaar op het Damrak.

Het aan Euronext Brussel genoteerde Gimv opende op Prinsjesdag de Amsterdamse beurshandel.

Het aan Euronext Brussel genoteerde Gimv opende op Prinsjesdag de Amsterdamse beurshandel.

De AEX-index sloot 0,1% lager op 444,5 punten. De Midkap eindigde 0,2% in de plus op 641,8 punten. "Het sentiment op de beurs was niet negatief", zei marktanalist Ron van der Does (IG Nederland). 

Elders in Europa hadden kopers ook licht de overhand, na de mooie opleving op maandag. Frankfurt klom 0,5%, terwijl Parijs vlak eindigde.

Wall Street opende vanmiddag licht hoger. In Azië kwamen de beurzen vanochtend nauwelijks van hun plek. De Japanse Nikkei-index sloot 0,2% lager.

Beleggers in Amsterdam waren enerzijds in afwachting van het rentebesluit van de Bank of Japan morgenochtend. Zij rekenen op renteverlaging van 0% naar -0,1% en een kleine uitbreiding van het obligatieopkoopprogramma.

Anderzijds wordt met spanning uitgekeken naar het rentebesluit van Fed-voorzitter Janet Yellen morgenavond. De futures wijzen op een 12% kans op een renteverhoging, maar door persbureau Bloomberg gepolste economen schatten de kans met 20% een stukje hoger in.

Marktanalist Van der Does (IG Nederland) sluit ook niet uit dat Yellen woensdagavond de rente gaat verhogen. "Het huidige rentepeil in de VS is niet conform de economische omstandigheden. De Amerikaanse economie is sterk genoeg om een renteverhoging te dragen", aldus de beursman.  

Op de beurs werd eveneens stilgestaan bij Prinsjesdag. Het kabinet gaat voor 2017 uit van een economische groei van 1,7%. Volgens technisch analist Royce Tostrams loopt premier Mark Rutte daarmee iets voor de muziek uit, maar heeft de liberaal het geluk dat de economische conjunctuur volgend jaar aantrekt. Vanwege de betere economie kunnen beleggers een deel van hun staatsleningen omwisselen voor aandelen, aldus Tostrams.      

In de AEX stond Galapagos (+2,7%) voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag op een fraaie winst. Het biotechnologiebedrijf begint succesvol te worden met zijn reumamedicijn en geldt ook in toenemende mate als een overnamekandidaat. Het aandeel Galapagos werd in een week al ruim 25% duurder.      

Altice steeg 3,7%. De kabelaar kreeg een hoger koersdoel van Pivotal Research Group.

Vastgoedfondsen waren in trek vanwege de historisch lage rente en het gevoel bij beleggers dat de grootste afboekingen in de sector voorbij zijn. Zowel Unibail-Rodamco (+1%) als Wereldhave (+1,8%) profiteerde hiervan. 

Staalproducent ArcelorMittal zakte 2,9%. SBM Offshore had last van de lagere olieprijs en leverde 2,1% in. Royal Dutch Shell zakte 0,8%. Het nieuws dat de olie- en gasmaatschappij zijn Filipijnse divisie naar de beurs wil brengen, kreeg een lauwe ontvangst bij beleggers.

Unilever werd 0,7% goedkoper. Het voedings- en wasmiddelenconcern kocht begin deze week Seventh Generation, een Amerikaanse producent van huishoudelijke verzorgingsmiddelen met een jaaromzet van ruim $200 miljoen. Effectenhuis Kepler Cheuvreux denkt dat hierdoor de kans kleiner is geworden dat Unilever ook The Honest Company gaat overnemen, omdat dit bedrijf van actrice Jessica Alba een concurrent is van Seventh Generation.         

In de Midkap was bodemonderzoeker Arcadis (+2%) de grootste stijger. PostNL (+1%) lag goed in de markt, omdat het postbedrijf zijn tarieven in 2017 met gemiddeld 8% mag verhogen.

Air France-KLM (-2,8%) was de grootste verliezer onder de middelgrote fondsen. Topman Jean-Marc Janaillac liet weten dat het passagiersvervoer nog altijd onder druk staat door de terreurdreiging. Tevens zei hij dat de mogelijkheid voor de oprichting van een prijsvechter voor langeafstandsvluchten wordt bestudeerd.

Smallcapfonds Value8 won 0,5%. De investeringsmaatschappij doet het bod op de lege beurshuls NedSense (-12,5% op €0,07) gestand.

Lees elke werkdag om 20 uur verhalen en achtergronden in DFT Avond.