Nieuws/Financieel
1273204
Financieel

Brits pond zakt weg

Het Britse pond krijgt dinsdag stevige klappen op de valutamarkt.

,,Dit is puur een beweging vanuit de dollar die slecht uitpakt voor het pond. De Amerikaanse cijfers van de economie zijn goed. Dat krijgt zijn effect", zegt handelaar Laurens Maartens van De Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij.

Het pond ging dinsdag naar het dieptepunt van 16 augustus tegen de euro.

 

Gespecialiseerde handelaren van Scotiabank zien geen directe aanleiding in de markt voor de teruggang dinsdagmiddag.

Sommige handelshuizen zien een toename van shortcontracten, waarbij grote fondsen mikken op de val van de munt tegen de dollar. Handelaren in Londen spreken van een ,,forse klap". De zwakte doet zich uitsluitend bij het pond voor.

Computerhandel

Ook zakte het Britse pond dinsdag door technische grenzen heen: $1,30  en €1,17. Bovendien gaf de algoritmitsche, computergestuurde handel het pond daarna een extra zwieper. De euro/dollar is een favoriet muntenpaar om short in  te gaan.

Dinsdagmiddag koerste de euro 0,5% lager tegen het Britse pond. Dat zet nieuwe valutacontracten voor ondernemers met het Verenigd Koninkrijk onder druk.

Verkopen

Deze teruggang is afgelopen week ingezet. Vrijdag werden forse verkopen in gang gezet.

Amerikaanse cijfers toonden een verder herstel van de economie in de VS. Dat zette een beweging vanuit de valutahandel in dollars in gang, aldus handelaar Maartens (De Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij).