Nieuws/Financieel
1273250
Financieel

De zzp’er en zijn imago (2)

Hoe onverstandig zijn zzp’ers op social media? Ik schreef er over in deel 1, nu dus deel 2. Omdat ik ook een beetje de Kop van Jut was. Maar net zoals in deel 1; wel met naam en toenaam. Omdat de zzp’ers het zelf op social media hebben geplaatst. Dus is het openbaar.

Eerst over dat ik de Kop van Jut was. Er waren namelijk mensen die meenden dat het een onverstandige keuze was, dat ik - als burger - in een speech ten overstaan van de gemeenteraad van Haarlemmermeer een motie van onvermogen aan een van de wethouders uitreikte. Nu bestaat een dergelijke motie niet, maar dat weerhield mij er niet van om tijdens mijn inspraakmoment dit frame af te geven ten aanzien van de klungelende bestuurder. Het werd uitgebreid besproken op social media. En daarna in alle lokale media. Ik had in die zin even de aandacht..

Schade?

De mensen die meenden dat ik mezelf en mijn bedrijf (en mijn imago) flinke schade had toegebracht door in een onorthodoxe speech ‘mijn punt’ te maken, kwamen vooral uit de hoek van de politieke partij van deze wethouder. En een paar andere linksige bondgenoten.

Zoals Pablo Meegdes, D66-raadslid. Ondanks dat de burgemeester tijdens de betreffende bijeenkomst de raadsleden altijd uitnodigt om tijdens de sessie het gesprek aan te gaan met de inspreker, pakte het D66-raadslid die kans niet. Maar de volgende dag ging hij wel los op Twitter. Hij tweette over mijn speech: ‘Raadsleden moeten niet in discussie gaan met insprekers’ . Wow – dacht ik. Een politicus die niet in gesprek wil met een inwoner en dat zelfs eerlijk erkent op Twitter. U begrijpt het al: hij had het een en ander uit te leggen in de media. Want, zo bedoelde hij het niet… Want, natúúrlijk wil hij wel in gesprek met inwoners. Niet zo’n slimme tweet dus.

Waarom noteer ik deze blunder hier? Wel, Pablo Meegdes is beschikbaar als ‘online communicatieadviseur’. Hij wil derden adviseren over effectieve communicatie op social media. Zijn onhandige tweet bewijst dat hij op het wereldwijde web niet zo handig is.

Haak- en breiwinkeltje

Maar het kan nog dommer. Ik heb het over politica Brigitte van der Erve, lid van de linkse HAP, en recentelijk begonnen met een haak- en breiwinkeltje. Deze dame had namelijk ook geen vragen aan mij gesteld tijdens de raadssessie maar ze ging de volgende dag ook los op Twitter. Ze omschreef mij als een ‘narcistisch figuur’ en als ‘iemand die er alleen maar voor eigen gewin staat’.

Het kwam haar op veel negatieve reacties te staan uit de hele gemeente. Want, zó ga je als politica niet om met betrokken burgers die inspreken. Zo vroeg men zich op social media af of je ook vanuit haar nieuwe winkeltje zomaar een sneer kon krijgen. Achteraf. Als je het bijvoorbeeld oneens zou zijn over een patroon van een gehaakt kleedje. Het heeft haar slechte pr opgeleverd.

Overigens distantieerde de burgemeester zich in een open brief ook van het gedrag van de twee blunderende raadsleden. Een raadslid dient zich ook buiten de raadszaal fatsoenlijk te gedragen, zo schreef hij.

Tóch hoop ik voor Brigitte dat haar ondernemerschap een succes wordt. Misschien op weg naar een landelijke keten? Als dat lukt, dan heeft ze geen tijd meer voor de gemeenteraad. Het bedrijven van politiek kan ze dan overlaten aan mensen die wél de juiste competenties hebben en weten welke maatschappelijke verantwoordelijkheid daarbij hoort.