Nieuws/Financieel
1273268
Financieel

Meerderheid tegen vrouwenquotum

Eén op de drie Nederlanders vindt dat er een vrouwenquotum moet komen voor de top van het bedrijfsleven. Daarmee zit ons land onder het wereldwijd gemiddelde van 36%, blijkt uit de Werkmonitor die uitzendconcern Randstad dinsdag heeft gepubliceerd.

In landen als China, Turkije, Italië en de Verenigde Staten vinden meer mensen dat vrouwen moeten worden voorgetrokken om tot meer diversiteit te komen. De resultaten zijn bepaald geen steun in de rug van minister Bussemaker (Emancipatie). Die wil het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven desnoods met een wettelijk quotum afdwingen.

Meer diversiteit zou trouwens wel beter zijn voor de prestaties op de werkvloer, denkt 80% van de ondervraagde werknemers. Bovendien zegt 88% liever te werken in een team met zowel mannen als vrouwen.

Liever onder een man

Randstad peilt elk kwartaal de mening van werknemers uit 33 landen. Zowel de mannen als de vrouwen uit die groep ondervraagden werkt liever onder een man: 58% van de vrouwen wereldwijd spreekt de voorkeur uit voor een mannelijke manager, tegen 71% van de werkende mannen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders erg blij zijn met hun werk: 77% is tevreden met zijn huidige baan, slechts 27% is actief op zoek naar ander werk.