Nieuws/Financieel
1273330
Financieel

FAMILIEZAKEN Moeskops Muziek combineert winkel met school

Vioolles van 95-jarige oprichter

Hoorn - Rein Moeskops droeg zijn muziekwinkel vijfentwintig jaar geleden over aan zijn twee zoons, maar geeft met zijn 95 jaar nog steeds vioolles in de bijbehorende muziekschool.

Voor 1950 gaf Moeskops senior fulltime muziekles en leidde hij een aantal kerkkoren. Het ondernemerschap was hem niet bepaald met de paplepel ingegoten, maar bij zijn vrouw Gré wel. Samen openden ze in Medemblik een winkel met muziekinstrumenten. Een goeie zet, want na twee decennia barstte Moeskops Muziek uit zijn jasje en verkaste het bedrijf naar Hoorn.

Muzikanten kunnen voor van alles terecht in de winkel, van stemfluitje tot vleugel. En vervolgens direct aan de slag in de muziekschool aan de achterkant van het gebouw. 'Daar was mijn vader in zijn tijd dan ook het vaakst te vinden, terwijl mijn moeder de winkel draaiende hield, vertelt zoon Harry, die sinds 1995 samen met broer Jos de kar trekt.

'Ik breng mijn vader nog steeds iedere zaterdag naar zijn vioolklasje, al vindt hij zelf dat 'ie nog best kan autorijden', lacht hij.

Hoewel ze als jochies al rondliepen in de zaak, duurde het even voor Harry aan boord kwam: 'Jos was altijd al van plan om in te stappen, maar ik zat in het installatiewerk en liet me later omscholen tot pianostemmer en restaurateur'. Harry is anno 2016 verantwoordelijk voor de logistiek en reparaties, Jos is van de cijfertjes en de winkel.

Of Moeskops Muziek altijd een familiebedrijf zal blijven valt te bezien: 'We hebben allebei twee kinderen, maar die hebben vooralsnog geen interesse getoond'. Gelukkig staat er wel al een opvolger van buiten de stamboom klaar.