Nieuws/Financieel
1273950
Financieel

Rentebesluiten domineren beursweek

Na twee weken van overwegend dalende koersen maakt de Amsterdamse effectenbeurs zich op voor een spannende handelsweek. Beleggers zullen vooral in de ban zijn van de centrale banken in de Verenigde Staten en Japan die woensdag bijeenkomen.

De verwachting is dat Fed-voorzitter Janet Yellen de rente in de VS woensdagavond ongewijzigd laat. Als dat gebeurt, lijkt Yellen er niet meer omheen te kunnen om het rentetarief in december alsnog op te schroeven. Zij leek eerder van plan om de rente dit jaar vier keer te verhogen, maar zag daar van af vanwege economische turbulentie.

Ondanks de heersende verwachting sluit marktanalist Ron van der Does (IG Nederland) bepaald niet uit dat Yellen woensdagavond wel degelijk met een renteverhoging op de proppen komt. „Het huidige rentepeil in de VS is niet conform de economische omstandigheden. De Amerikaanse economie is sterk genoeg om een renteverhoging te dragen”, zegt de beursman.

Bank of Japan

De Bank of Japan neemt woensdag eveneens een rentebesluit. Volgens Van der Does staan de centrale bankiers er voor een groot dilemma. „Enerzijds kan de stagnerende economie in Japan een renteverlaging gebruiken. Maar dat zou de aandelenmarkt onder druk zetten en daar zit de Bank of Japan groot in. Maar als de centrale bank te weinig doet, kan de yen duurder worden en dat is weer slecht voor de Japanse export.”

Galapagos

Als de beslissingen van de centrale bankiers in de VS en Japan goed vallen, kan de Amsterdamse beurs weer gaan stijgen. De AEX-index boekte begin vorige week een jaarrecord bij een stand van 466,17 punten, maar daalde sindsdien met ruim 5%. Op het Damrak was Galapagos deze week in trek, omdat het biotechnologiebedrijf steeds meer wordt gezien als een overnamekandidaat.

FedEx

Volgende week staan er weinig bedrijfscijfers op de agenda. Wel komt FedEx dinsdagavond met kwartaalresultaten. De Amerikaanse pakjesbezorger lijfde dit jaar het Nederlandse TNT Express in voor $4,4 miljard.