1274341
Financieel

Miljardeneis Nederland in smeergeldaffaire

Telecombedrijf Telia Sonera, betrokken in een smeergeldaffaire in Oezbekistan, heeft van de Nederlandse, Zwitserse en Amerikaanse toezichthouder een schikkingsvoorstel van €1,24 miljard gekregen. Het is de tweede schikking in korte tijd waaraan de Nederlandse Staat fors kan verdienen.

Voor $1,4 miljard zou de voormalige Zweedse telecommonopolist verdere procedures ontlopen. Dat meldt het bedrijf donderdag in een verklaring. Telia Sonera is ervan beschuldigd smeergeld te hebben betaald om op de Oezbeekse telecommarkt te komen. Daar deed de Nederlandse overheid eerder onderzoek naar.

'Onethisch'

Vanochtend bevestigde het concern, deels nog in handen van de Zweedse staat, dat zijn poging om de markt te betreden ,,onethisch"  was. Al langer loopt onderzoek naar meerdere, verwante transacties.

Het bedrijf laat weten de volledige verantwoordelijkheid voor de fraudezaak op zich te nemen. Het overweegt de claim te betalen, die het bedrijf wel ,,erg hoog" noemt.

Dit voorjaar schikte telecombedrijf Vimpelcom met zijn fiscale zetel op de Amsterdamse Zuidas na een inval met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten voor $795 miljoen. Nederland kreeg daarvan de helft.