Nieuws/Financieel
1274384
Financieel

3D-printen voor een betere wereld

Jasper Middendorp maakt inkt van plastic afval.

Jasper Middendorp maakt inkt van plastic afval.

Amsterdam - Plastic afval verwerken tot inkt voor 3D-printers en daarmee mensen in ontwikkelingslanden een beter bestaan geven. Dat doet de startup Reflow Filament van Jasper Middendorp. Reflow streeft naar een wereldwijd duurzaam 3D-printsysteem met lokale productie over de wereld.

Jasper Middendorp maakt inkt van plastic afval.

Jasper Middendorp maakt inkt van plastic afval.

Tijdens een reis door Tanzania zag Middendorp radeloos toe hoe lokale afvalverzamelaars ploeteren voor de kost. „Voor vijftien dollarcent per kilo werken ze zich kapot. Terwijl filament op de markt zoveel opbrengt. Daar moeten de mensen ter plekke iets van terug kunnen zien.”

Hij koppelde deze ervaring aan zijn fascinatie voor 3D-printers en zo kwam het idee voor Reflow tot leven, het bedrijf dat recycled filament, inkt voor 3D-printers, maakt. Plastic afval wordt nu in Delhi en Dar es Salaam verwerkt tot grondstof voor de 3D-printers en vervolgens lokaal gebruikt en verkocht. Eind dit jaar starten ze de produktie en verkoop in Nederland. „Wij halen daarmee ongeveer vijfentwintig dollar per kilo op.” De bedoeling is dat een goed deel hiervan direct terugaat naar Tanzania.

„De hoge importtarieven, het gebrek aan productiekapitaal en de moeizame en dure transport van goederen belemmert de economische vooruitgang in veel ontwikkelingslanden”, vertelt Middendorp. Deze zijn vaak sterk afhankelijk van import en aangewezen tot producten van lage kwaliteit uit het buitenland.

„Door lokale productie te stimuleren kunnen we de lokale economie een boost geven en logistieke issues oplossen.” Zo test Reflow momenteel een 3D-geprinte microscoop die voor 25% van de importkosten ter plekke gefabriceerd kan worden waardoor transportkosten en tijd bespaard worden. „Bovendien sluit dit product goed aan bij de behoefte van rurale klinieken.”

Volgens Middendorp kan 3D-printen op lange termijn dan ook een grote rol spelen in de economische ontwikkeling in deze landen. „Het zorgt ervoor dat iedereen kan produceren. Met weinig kapitaal kan je lokale productie opzetten. En er is overal plastic dus de grondstof is er altijd.”