Nieuws/Financieel

SBM: timing nieuwe schikking nog onduidelijk

ANP

OSLO (AFN) - Het is moeilijk iets te zeggen over de timing van een nieuwe schikking voor SBM Offshore in de Braziliaanse Petrobras-corruptiezaak. Dat zei financieel topman Peter van Rossum woensdag tijdens een presentatie in Oslo. Wel gelooft hij dat de fundamenten voor een akkoord er zijn, zo gaf hij aan.

ANP

Justitie in het Zuid-Amerikaanse land keurde onlangs een schikking af die de maritiem dienstverlener met de autoriteiten over de zaak had gesloten. Het bedrijf gaf toen aan dat het daar opheldering over heeft gevraagd.

Medewerkers van SBM en een aantal andere bedrijven betaalden jarenlang steekpenningen in Brazilië om opdrachten van staatsoliebedrijf Petrobras binnen te slepen. SBM was half juli een schikking overeengekomen, waarbij het de Braziliaanse overheid in termijnen een kleine 163 miljoen dollar zou betalen. Daarnaast zou het bedrijf afzien van bonussen bij toekomstige contracten met Petrobras. Die bepaling vertegenwoordigde een huidige waarde van nog eens 112 miljoen dollar.

Hoewel voor de schikking eigenlijk slechts 245 miljoen dollar apart was gezet, werd de schikking goed ontvangen, omdat daarmee de kwestie eindelijk afgerond zou zijn. De schikking moest nog wel worden goedgekeurd door instanties, maar dat leek op voorhand een hamerstuk. Analisten wezen eerder op de mogelijkheid dat de maritiem dienstverlener de dupe is geworden van een machtsstrijd tussen Braziliaanse autoriteiten.

Bekijk meer van