1274840
Financieel

Medische bijvangst chipmachines ASML

Bij de ontwikkeling van de nieuwe chipmachines van ASML blijkt de Veldhovense technologiereus medische radio-isotopen te kunnen maken. Dat bijproduct kan schoner werken dan in de kernreactoren van energieonderzoekscentrum ECN in Petten.

Dat meldt de chipmachinefabrikant. In de laboratoria van ASML wordt gewerkt met lichtenergie voor de nieuwe chipmachines.

Toen de chipmachinefabrikant onderzoek deed naar een mogelijk toekomstige lichtbron voor haar nieuwe chipmachines ontdekte het team per ongeluk dat een bepaalde (hoog energetische) elektronenbundel ook gebruikt zou kunnen worden om medische isotopen te maken.

Diagnosemateriaal

Die isotopen, vooral molybdeen-99, worden gebruikt voor diagnose van ernstige ziekten waaronder kanker.

Momenteel worden zulke isotopen volgens ASML in een nucleaire reactor, in een kernreactie van verrijkt uranium, geproduceerd.

Omdat de verouderde nucleaire reactoren veel aandacht en onderhoud nodig hebben, zijn deze medische isotopen niet altijd meteen beschikbaar voor artsen en patiënten. De nieuwe techniek van ASML zou uitkomst kunnen bieden.

Medicijnen

Injectie van het nieuwe materiaal, dat binnen enkele uren zijn radioactiviteit verliest, moet bijvoorbeeld botten, de hartspier, kransslagaders en schildklieren beter in beeld brengen. Dit middel werd tot nu toe in kernreactoren geproduceerd.