Nieuws/Financieel
1275933
Financieel

VNO-NCW: krappere bonus slecht voor vestigingsklimaat

Amsterdam - Het voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën om in het bedrijfsleven bonussen te beperken tot 20% van het jaarsalaris, kan op weinig waardering rekenen van belangenvereniging VNO-NCW.

Volgens Dijsselbloem moeten er hardere afspraken worden gemaakt over bonussen in het bedrijfsleven, zeker omdat inkomens van werknemers de laatste jaren onder druk hebben gestaan. Dat zei hij donderdag in de Volkskrant.

Onderkant

Bij werkgeversvoorman Hans de Boer vindt de minister weinig begrip. „Nederlandse bedrijven zitten internationaal vergeleken niet aan de bovenkant maar aan de onderkant.” Volgens De Boer kan Nederland niet doen alsof we op een eiland zitten. „De salarissen in de private sector komen tot stand door toezicht en met instemming van aandeelhouders.”

De VNO-NCW-baas benadrukt dat de beloning aan de top ook invloed heeft op de beslissing van bedrijven io de vestiging vanuit het buitenland.

Maatwerk

Volgens De Boer vergt het beloningsbeleid maatwerk per onderneming. „Daarbij passen geen absolute normen of specifieke voorschriften. Het is een maatschappelijke discussie waarin aandeelhouders, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad ieder hun rol pakken. Dat gebeurt in de praktijk ook volop.”

De Boer stelt dat na de Brexit gekeken wordt naar het vestigingsklimaat van landen als Nederland, maar dat ons land slechter kan scoren bij het aantrekken van bedrijven vanwege ons bonusbeleid voor de financiële sector. „Dat is veel strikter dan Brussel voorschrijft.”

In de financiële sector geldt in Nederland al een bonusplafond van 20% van een jaarsalaris, terwijl in het buitenland tot 100% mogelijk is. In de laatste jaren bleek dat het salaris van bestuurders bij financiële instellingen steeg, sinds ze een minder hoge variabele beloning mochten ontvangen.

FNV

Werknemersvakbond FNV is het wel eens met minister Dijsselbloem. Topbestuurders moeten onder een cao vallen, zodat de ontwikkeling gelijke tred kan houden met de loonontwikkeling van werknemers, aldus FNV-bestuurder Mariëtte Patijn in een reactie aan het FD. Volgens de FNV hebben aandeelhouders van multinationals als Unilever en Ahold een verantwoordelijkheid om te sturen op de hoogte van beloningen van bestuurders.