Nieuws/Financieel
1275942
Financieel

STARTER VAN DE WEEK Cups and Leafs

Introductie van de theecultuur

Guido Hamans en Xiao Hamans willen Nederlanders ’theecultuur’ bijbrengen.

Guido Hamans en Xiao Hamans willen Nederlanders ’theecultuur’ bijbrengen.

Haarlem - De koffiebars waar barista's met exotische bonen en melkschuim en goochelen vliegen je om de oren, maar theedrinkers krijgen vaak nog steeds een simpel zakje voorgeschoteld. Doorgewinterde ondernemer Guido Hamans en zijn vrouw Xiao Hamans-Wang gaan daar verandering in brengen.

Guido Hamans en Xiao Hamans willen Nederlanders ’theecultuur’ bijbrengen.

Guido Hamans en Xiao Hamans willen Nederlanders ’theecultuur’ bijbrengen.

Na acht jaar in China te hebben gewoond verkaste het paar begin 2015 naar Nederland. Een jaar later was de opening van hun eerste theebar Cups and Leafs in Haarlem. Doel is om de theecultuur, die in Azië zo belangrijk is, over te brengen op het Nederlandse publiek. ‘We zijn expres niet in Amsterdam begonnen. Daar kijkt niemand op van nieuwe horecaconcepten, we wilden juist weten of het zou aanslaan bij de gemiddelde - en kritische - consument,' vertelt Hamans. En dat blijkt het geval. ‘De mensen komen ietwat verward binnenlopen, maar zijn al snel enthousiast als ze eenmaal hebben geproefd’, lacht hij.

De kwaliteit van thee in Nederland laat veel te wensen over. ‘We leven echt in een theezakjescultuur en hebben nog een lange weg te gaan. Cups and Leafs wil daar een grote rol in spelen. Voor iedereen is er wel een theesoort te vinden’, vertelt Hamans. In de bar - en de webshop - vind je klassieke theesoorten, maar ook zelf ontwikkelde moderne combinaties, koffie en eten.

Xiao is in China opgeleid tot Tea Master en weet alles over de herkomst van bladeren en zettechnieken. Ook mag zij met haar diploma's lesgeven en thee certificeren. ‘In China wordt de ‘theewetenschap’ heel serieus genomen, het is zoiets als wijn in Frankrijk’, weet Hamans. Xiao is het gezicht van de bar, begeleidt de tea-rista's en geeft workshops en cursussen en terwijl hij zich vooral bezighoudt met de zakelijke kant. Met een achtergrond in de ontwikkeling van retailconcepten - hij is onder meer mede-verantwoordelijk voor de eerste wenskaarten met muziek - vormt het echtpaar ook op zakelijk gebied een goed team.

Hamans kwam ooit in China terecht om een fabriek op te zetten voor zijn Nederlandse bedrijf Na tien jaar sloeg de ondernemer een andere weg in, maar is blij dat hij met Cups and Leafs zijn liefde voor conceptontwikkeling weer kan oppakken. Daarnaast is de ondernemer partner bij een visueel communicatiebedrijf. God te combineren, en die expertise kan hij ook gebruiken voor de theebar.

Wanneer de vestiging in Haarlem helemaal op orde is en loopt, gaat het bedrijf uitbreiden (dit keer wel naar Amsterdam) en een team van managers en adviseurs optuigen. Cups and Leafs hoopt haar producten over een tijdje ook bij horecagelegenheden, winkels en in koffiehoeken en kantines van bedrijven te zien liggen.