Nieuws/Financieel
1276054
Financieel

'Kleine kans op Vietnamees succes Heineken'

AMSTERDAM (AFN) - De kans dat Heineken het belang in de Vietnamese brouwer Sabeco zal verwerven is uiterst gering. Dat schrijven analisten van ING donderdag in een rapport over de brouwer.

De Vietnamese overheid wil zijn meerderheidsbelang in de brouwer zo snel mogelijk afstoten. Volgens Sabeco-topman Le Hong Xanhis is Heineken een van de kandidaten die een bod overweegt op de Vietnamese staatsbierbrouwer. Gelet op regelgeving in Vietnam zal Heineken volgens ING aan het kortste eind trekken, omdat het met de overname een marktaandeel van 62 procent zal krijgen in Vietnam. Gelet op het concurrentiebeding is het niet toegestaan een marktaandeel van meer dan 50 procent te bezitten.

De kans dat AB InBev het bedrijf in handen krijgt lijkt volgens ING groter. Ondanks dat AB InBev, zeker na de overname van SABMiller veruit de grootste brouwer te wereld is, is het aandeel op de Vietnamese markt bijzonder klein.

Concurrentie

Bij de verkoop van het Vietnamese overheidsbelang in brouwer Habeco lijkt Carlsberg de belangrijkste gegadigde, meent ING. De Denen bezitten al 17 procent van het bedrijf. Door de op handen zijnde overnames krijgt Heineken in Vietnam te maken met meer concurrentie.

Dat AB InBev zijn kleine branchegenoot Bosteels overneemt, kan volgens ING worden gezien als een verrassing. Lange tijd leek Heineken aan het langste eind te trekken om de maker van de speciaalbieren Kwak en Tripel Karmeliet in te lijven.

Export

Met Bosteels voegt Ab InBev twee iconische biermerken toe aan zijn portfolio, waarmee het ook zijn marktpositie op het gebied van speciaal bier in de West-Europese biermarkt vergroot, concludeert de bank. Ook benadrukten analisten dat de bieren ook voor de export uiterst interessant kunnen zijn.

ING handhaafde het hold-advies op Heineken met een koersdoel van 80 euro, ondanks de negatieve uitkomsten van de berichtgeving voor de Nederlandse brouwer. Het aandeel Heineken koerste donderdag omstreeks 10.25 uur 0,3 procent hoger op 81 euro.