Nieuws/Financieel
1276055
Financieel

'Besluit Samsung over ASML puur financieel'

AMSTERDAM (AFN) - De beslissing van Samsung om zijn belang in ASML te verkleinen is,,puur financieel''. De chipfabrikant zal zeker de nieuwste productiemachines op basis van EUV-technologie afnemen bij zijn Veldhovense toeleverancier. Dat zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen donderdag.

Samsung heeft zijn belang gehalveerd naar een kleine 1,5 procent, bleek woensdagavond. De kopers hebben daarbij een korting van zo'n 1,5 procent gekregen op de slotkoers van woensdag. ,,Dat is niet vreemd als je zo'n groot pakket verkoopt'', vindt Versteeg.

Net als Intel en TSMC nam Samsung in 2012 een belang in ASML als onderdeel van een programma waarbij het bedrijf zijn belangrijkste klanten de mogelijkheid bood om mee te investeren in de ontwikkeling van EUV. Dat is een nieuwe technologie waarmee nog kleinere en krachtigere chips kunnen worden gemaakt.

Klantrelatie

Intel is nog steeds aandeelhouder, maar TSMC heeft vorig jaar al zijn volledige belang verkocht. Dat Koreaanse bedrijf gelooft er ondanks die verkoop nog altijd heilig in dat EUV de toekomst is, aldus Versteeg. ,,Ze hebben destijds gewoon een mooie winst gepakt, dat doet Samsung nu ook'', aldus de marktvorser.

Analisten van Berenberg gaan er eveneens vanuit dat Samsung zijn besluit uitsluitend uit financiële overwegingen heeft genomen, en dat de klantrelatie er niet onder zal lijden. Samsung heeft de technologie van ASML hard nodig om de concurrentie te kunnen bijbenen, menen zij.

Theodoor Gilissen hanteert het advies 'aanbevolen', en ook Berenberg heeft ASML op de kooplijst staan. Het aandeel ASML zakte donderdag in het eerste handelsuur 1,9 procent tot 94,44 euro. Het was daarmee veruit de sterkste daler in de 0,3 procent lagere AEX.