Nieuws/Financieel
1276081
Financieel

Soap in België rond verzekeraar Ethias

BRUSSEL - Ethias, de op drie na grootste verzekeraar in België, heeft ceo Bernard Thiry de laan uit gestuurd. Volgens Belgische media moest Thiry weg om een megafusie met bankverzekeraar Belfius mogelijk te maken.

Toezichthouder de Nationale Bank van België zou de raad van bestuur van Ethias onder druk gezet hebben om te onderzoeken of Thiry nog wel ‘fit and proper’ genoeg was om leiding te geven aan Ethias. Zijn naam wordt genoemd in een sjoemelschandaal met een schadeverzekering van PS-politicus Stéphane Moreau.

Ethias kreeg in 2008, bij het aantreden van Thiry als ceo, een kapitaalinjectie van €1,5 miljard door de overheid. De vrees is dat er binnenkort opnieuw geld nodig is. Thiry zou lijnrecht tegenover de Nationale Bank staan over de toekomst van de verzekeraar.

Overnamewens

Concurrenten Ageas, Allianz en Baloise hebben naar verluidt interesse in een overname. De toezichthouder zou het meest zien in een koop door Belfius, de bankverzekeraar die uit het genationaliseerde Dexia voortkwam.

Vice-ceo Benoit Verwilghen is aangesteld als voorlopige opvolger van Thiry. „De raad van bestuur drukt haar oprechte dank uit aan Bernard Thiry. Hij heeft Ethias in zeer moeilijke macro-economische omstandigheden inmiddels weer helemaal op de rails gezet”, luidt de officiele persverklaring.