Nieuws/Financieel
1276097
Financieel

Beleggers wachten op Draghi

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen openen donderdag naar verwachting met een klein verlies. De handel staat vooral in teken van de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk kondigt ECB-president Mario Draghi na afloop van de beleidsvergadering nieuwe maatregelen aan om de prijsontwikkeling in de eurozone aan te jagen. In Amsterdam weet ASML de aandacht op zich gericht. Samsung doet 6,3 miljoen aandelen van de chipmachinemaker in de verkoop.

De ECB heeft de afgelopen jaren al een reeks ongekende stimuleringsmaatregelen genomen om de hardnekkig lage inflatie te stimuleren. Of er ruimte is voor meer stimuleringsmaatregelen zal vooral afhangen van de inflatie- en groeiprognoses die de ECB ook naar buiten brengt. Kenners menen dat er nog altijd ruimte is voor verdere ingrepen.

Samsung verkoopt de helft van zijn belang in ASML. Dat komt neer op 1,45 procent van alle aandelen ASML. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 606 miljoen euro. Volgens ingewijden is er al dekking is gevonden voor alle aangeboden stukken in de versnelde zogeheten bookbuilding-procedure. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern verwacht de transactie op 12 september te hebben afgerond.

Passagiers

Ook luchtvaartcombinatie Air France-KLM staat in de schijnwerpers dankzij de groei van 2 procent in het passagiersvervoer in de belangrijke vakantiemaand augustus, die voorbeurs werd gemeld. De vooruitgang is met name te danken aan prijsvechter Transavia, waar het aantal reizigers met ruim een vijfde toenam.

Bottelaar van frisdranken en sappen Refresco heeft de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Whitlock Packaging afgerond. De deal, waarmee Refresco zijn vleugels uitslaat naar Noord-Amerika, werd eind juli aangekondigd.

iPhones

Beleggers zullen verder met bovengemiddelde belangstelling kijken naar toeleveranciers van techreus Apple, dat woensdag een reeks nieuwe producten lanceerde waaronder twee nieuwe iPhones.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond voorbeurs 1,9 procent hoger op 46,38 dollar en Brentolie steeg 1,7 procent tot 48,81 dollar per vat. De euro noteerde 1,1255 dollar, tegen 1,1235 dollar bij het Europese slot op woensdag.