Nieuws/Financieel
1276111
Financieel

Japan meldt sterkere economische groei

Shinjuku Tokyo, Japan

Shinjuku Tokyo, Japan

TOKIO (AFN) - De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt uit definitieve cijfers die donderdag zijn gepubliceerd. Eerder was op basis van een voorlopige raming een stagnatie gemeld.

Shinjuku Tokyo, Japan

Shinjuku Tokyo, Japan

De positieve bijstelling van het groeicijfer komt voor economen als een verrassing, en is een opsteker voor de regering van premier Shinzo Abe en president Haruhiko Kuroda van de Bank of Japan. Beiden staan onder druk om meer maatregelen te treffen om de kwakkelende economie te stimuleren.

Ten opzichte van een jaar eerder is de op twee na grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal met 0,7 procent gegroeid. Ook dat is sterker dan uit een eerdere raming naar voren was gekomen.

Ook uit China, de grootste conomie van Azië, kwamen bemoedigende berichten. De import is in augustus met een kleine 11 procent toegenomen, aldus de douane. Dat wijst op een aantrekkende binnenlandse vraag. In dollars gerekend kwam de groei uit op 1,5 procent, de eerste toename in twee jaar tijd,

De export groeide met bijna 6 procent, geholpen door een verzwakking van de yuan ten opzichte van de dollar. Zowel de in- als de uitvoer is daarmee sterker toegenomen dan economen hadden voorzien.