Nieuws/Financieel
1276213
Financieel

Focus op aankoopprogramma ECB

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

Hoewel de Europese centrale bank niet zal staan te trappelen om weer in actie te komen, wordt er door sommige volgers in de markt rekening mee gehouden dat ECB-voorzitter Mario Draghi vanmiddag om 14.30 bij de toelichting op het rentebesluit mogelijk een aanpassing gaat aankondigen in de lengte van het kwantitatieve verruimingsprogramma.   

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

De ECB heeft vooralsnog bij eerdere vergaderingen toegezegd om in ieder geval tot maart 2017 maandelijks €80 miljard aan staats- en bedrijfsobligaties op te kopen om de groei en inflatie in de eurozone aan te jagen.

Volgens James McCann, econoom Europa bij  Standardard Life Investements, is er gelet op de aanhoudende stagnerende inflatie die nog steeds ver verwijderd is van de doelstelling van 2% en de teleurstellende economische trend in de eurozone geen reden voor de ECB om achterover te leunen, maar is snel ingrijpen vereist, waarbij een verlenging van het bestaande aankoopprogramma tot minimaal september volgend jaar tot de mogelijkheden behoren.

Daarnaast bestaat de kans dat de ECB zal bekendmaken om de spelregels van het opkoopprogramma te gaan oprekken doordat vanwege de dalende rente richting het einde van het jaar een tekort aan Duitse- en Nederlandse staatsobligaties dreigt te ontstaan. 

De ECB zal verder waarschijnlijk het belangrijkste rentetarief handhaven op 0% en de rente waartegen banken hun overtollige geld kunnen stallen ongemoeid laten op -0,4%.

DFT zal vanmiddag via een BLOG de toelichting van de ECB op de voet volgen.