Nieuws/Financieel
1276221
Financieel

Deuren blijven dicht bij spaartaksproces

’We volgen gewoon de wet’

HAARLEM - De deuren bleven dicht voor De Telegraaf bij het langverwachte proces om de verguisde spaartaks vanochtend in een apart bijgebouw van de rechtbank in Haarlem.

De dienstdoende inspecteur en een speciaal voor de proefprocedures door de Belastingdienst aangestelde coördinator wilden na afloop alleen kwijt dat zij met de geheimhouding niet zichzelf maar “de privacy van de belastingbelater in kwestie beoogden te beschermen”. “Wij volgen gewoon de wet”, voegde een woordvoerder er aan toe.

Woensdag werden door de Bond voor Belastingbetalers zes proefpersonen naar voren geschoven in de rechtbank om te onderstrepen wat er mis is met de spaartaks. Het zijn stuk voor stuk spaarzame Nederlanders die geen risico’s namen met beleggingen, blijkt uit het beroepschrift.

Fiscalist Cor Overduin, die de procedure aanspande, had na afloop moeite om in die redenering mee te gaan. “Wij hebben de personen in kwestie van te voren toestemming gevraagd. Als die er geen moeite mee heeft, waarom zou de fiscus dan nog zijn privacy moeten beschermen?” Overduin benadrukt dat deze procedure een “principekwestie” is, waarvan “niet alleen mevrouw A of B op de hoogte wil worden gebracht maar die voor iedereen van belang is om te volgen.”

Sinds jaar en dag gaat de fiscus ervan uit dat Nederlanders zonder moeite jaarlijks 4 procent rendement kunnen behalen op hun vermogen. Spaarders halen dat bij lange na niet, maar moeten toch over die 4 procent belasting betalen. Ruim 1500 boze belastingbetalers maakten bezwaar tegen de spaartaks.

Lees meer: Gestraft voor zuinigheid (premium)