Nieuws/Financieel
1276562
Financieel

FAMILIEZAKEN Mediteren en Kamperen op familieboerderij

Retraites in de Friese buitenlucht

Rob Eckhardt: ’We zijn hier samen ingegroeid.’

Rob Eckhardt: ’We zijn hier samen ingegroeid.’

Yoga-weekends begeleiden bij Mediteren en Kamperen voelt voor Tess Eckhardt ’als thuiskomen’. En dat is het ook: de retraites worden gehouden bij het ouderlijk huis van de yogadocente in het Friese Elsloo.

Rob Eckhardt: ’We zijn hier samen ingegroeid.’

Rob Eckhardt: ’We zijn hier samen ingegroeid.’

Bij Mediteren en Kamperen kunnen niet alleen yogaweekends gevolgd worden, er worden ook mindfulness- en zenweekends georganiseerd. Die retraites worden begeleid door de ouders van Tess - Rob Eckhardt en Tineke van der Leij - die op het terrein van 1,5 hectare aan de rand van het Drents Friese Woud wonen.

Wat Mediteren en Kamperen uniek maakt, spreekt al uit de naam van de onderneming. „Mensen die bij ons komen, kunnen hun eigen tent meenemen en opzetten op het terrein”, vertelt Tess. „Wie geen zin heeft in het slepen met spullen kan ook een tentje bij ons huren, wat dan al voor je wordt opgezet. En voor degenen die behoefte hebben aan wat meer luxe, hebben we zelfontworpen ’buitenbedden’; luxe overdekte matrassen met een donsdek.”

„Wij zijn geen familiebedrijf in de traditionele zin van het woord”, aldus Rob. „We zijn hier samen ingegroeid.”

De groei van het bedrijf begon toen de kinderen - naast Tess zijn er nog dochter Roos en zoon Cas - het huis uitgingen. Dat gaf Tineke, van oorsprong danseres, de ruimte om een pilatesstudio aan huis te beginnen. Rob, tot vorig jaar werkzaam als architect, mediteerde veel en volgde naast zijn werk een opleiding tot docent mindfulness. Na een kleine verbouwing begon ook hij cursussen aan huis te geven.

„Cursisten waren zo enthousiast over de plek dat we dachten: misschien is het wel leuk om mensen een heel weekend te laten komen”, vertelt Rob. Na een succesvolle proef met vrienden en familie in 2013, werd er een mini-campingvergunning aangevraagd, wc’s en douches bijgebouwd en - met behulp van zoon Cas - een website gebouwd. Mediteren en Kamperen was geboren.

De familie geniet van het samen organiseren van de retraites, en zit nog vol met ideeën voor de toekomst. Later dit jaar worden de eerste winterretraites georganiseerd in samenwerking met de nabijgelegen herberg Het Volle Leven en voor komende zomer staan variaties zoals een ouder-kindweekeinde op de planning, met medewerking van dochter Roos die dan de kinderbegeleiding op zich neemt.

„Het is geweldig om tijdens familie-etentjes leuke dingen te bedenken en die dan ook daadwerkelijk uit te voeren met elkaar”, zegt Tineke trots. „Een paar jaar geleden hadden we niet kunnen bedenken dat we dit samen zouden doen, maar we genieten er allemaal ontzettend van.”