Nieuws/Financieel
1277474
Financieel

'Italiaanse banken groot politiek risico EU’

Matteo Renzi

Matteo Renzi

De groeiende berg aan slechte leningen bij Italiaanse banken kan de positie van premier Renzi in gevaar gaan brengen en het risico van het uitstappen van een volwaardig lid van de muntunie laten toenemen. Dat stelt Paul Schenk, global analyst banking stocks bij Newton, een boutique van BNY Mellon.

Matteo Renzi

Matteo Renzi

Volgens Schenk hebben Italiaanse banken voor €360 miljard aan slechte leningen op de balans, ongeveer 20% van het Italiaanse BBP. Hij wijst er op dat het probleem in Italië is dat veel Italiaanse spaarders achtergestelde obligaties bij hun banken hebben gekocht en bij een herkapitalisatie deels moeten gaan bijdragen aan een reddingspakket. 

Bij een grote wijdverbreide bail-in bij banken is de kans groot dat premier Renzi die een stabiele politieke factor vormt het referendum over parlementaire hervorming zal verliezen en zoals eerder aangekondigd zijn ontslag zal indienen, stelt Schenk.

Het risico bestaat in de ogen van Schenk dat eurosceptischer partijen aan de macht gaan komen in Italië en na het Verenigd Koninkrijk ook kunnen gaan aandringen om de Europese Unie te verlaten.